Vädret idag
Mestadels molnigt
19°C
Prognos juli 21, 2019
dag
Delvis soligt med åskstorm
21°C
 

Bakslag för bryggorna i Gottskär

Både kommunens hamn och Sellmans verkar behöva ansöka om tillstånd. Arkivfoto: Norra Halland

 

Bryggorna i Gottskärs hamn är byggda 1980-talet och det krävs tillstånd. Det slår Mark- och miljödomstolen fast. Bakslaget gör att rivningshotet inte är avvärjt. Nu överklagar kommunen och hoppas vinna tid.

 

I flera år har striden om bryggorna i Gottskärs hamn rasat. Två privata bryggor fick rivas eftersom Mark- och miljödomstolen kom fram till att den gamla detaljplanen bara tillåter mindre bryggor. Då gick länsstyrelsen igenom alla bryggor i viken, och krävde därefter att kommunen och grannen Sellmans hamn sökte tillstånd.

 

Men ett nekat tillstånd skulle kunna innebär att även dessa hamnar måste rivas, en mindre katastrof för båtlivet i Gottskär.

 

Kommunen överklagade länsstyrelsens beslut och hävdade att det legat bryggor där sedan urminnes tider, och att det därmed inte behövs tillstånd. Parallellt drog man blixtsnabbt igång arbetet med en ny detaljplan som ska tillåta längre bryggor. Men den planen kan inte vara klar förrän under 2020. Därmed bör inte saken avgöras förrän den nya detaljplanen är på plats, menade kommunen.

 

Nu har Mark- och miljödomstolens beslut kommit, och det är ett rejält bakslag. Domstolen slår fast att Kungsbacka inte lyckats visa att bryggorna inte skadar vattenförhållandena, och domstolen struntar helt i argumentet om att det legat bryggor där sedan urminnes tider: de är byggda på 1980-talet, punkt slut. Inte heller argumentet om ny detaljplan håller. Ett år har kommunen på sig att ansöka om tillstånd.

 

Nu överklagar kommunen på flera punkter. Kanske kan man få rätt – men framför allt innebär det att domen inte vinner laga kraft än på ett tag. Därmed ökar chansen att man hinner få klart den nya detaljplanen. Det blir en spännande byråkratisk kapplöpning med stora konsekvenser för Gottskärs framtid.

 

Kristian Alm
Reporter 0300- 52 13 66

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 19 juli

kl 12–15 Naturkampen på Naturum Fjärås Bräcka. En naturlig femkamp där du får mäta dig med olika djur. Kan du kliva lika långt som en älg, trumma lika snabbt som en hackspett eller har du lika många tänder som en gädda?

Lördag 20 juli

kl 13-14.30 Historisk guidning. På 12–1300-talet låg det en borg, Hunehals Borg, vid Hanhalsholme. Denna borg var ett centrum för nordisk politik, med maktstrider, mord...

Läs Mer

Så här funkar eNH!