Annons

Avslöjades efter sexköp – polisen kom efter tips

Strax efter klockan 23 på lördagskvällen kom polisen till en lägenhet i Örgryte.
Där hade den moderate politikern Hans Forsberg just köpt sex av en kvinna från Rumänien.
– Snittpriset i annonser på internet är mellan 1 000 och 2 500 kronor, säger Peter Ljungdahl, kommissarie på sektionen för internationell, grov organiserad brottslighet, IGOB.

Politik | 25 Maj 2020 16:27

Hans Forsberg var fram till i söndags moderat kommunalråd i Kungsbacka. Då briserade nyheten att han köpt sex och han tvingades lämna alla sina uppdrag.

FOTO:

Polisen kom till platsen efter att grannar lagt märke till att det varit väldigt mycket trafik till en specifik lägenhet. Man ringde polisen, som åkte dit.

Väl där fann man tre kvinnor, samtliga med rumänskt medborgarskap, samt Hans Forsberg.

– Det var efter själva akten, säger Peter Ljungdahl.

Han är sparsam med detaljer, eftersom ärendet ännu inte är överlämnat till åklagare. Däremot står klart att Hans Forsberg köpt sex. Han har rapporterats för sexuellt köp och accepterade också ett kommande strafföreläggande på plats.

Polisen har haft ytterligare samtal med kvinnorna. Lägenheten var hyrd på korttidskontrakt för en handfull dagar.

– Det handlar alltså inte om en bordell i traditionell mening. Än så länge har vi inte heller hittat några bevis på att det skulle röra sig om koppleri, säger Peter Ljungdahl.

Ytterligare förhör har hållits med Hans Forsberg och fallet kommer att lämnas vidare till åklagare inom någon eller några dagar.

Gjort något dumt

Klockan är halv ett på söndagen när Hans Forsberg ringer till Mikaela Waltersson, förbundsordförande i Hallandsmoderaterna. Han säger att han har gjort något dumt och att han måste träffa henne.

Mikaela Waltersson blåser av sina söndagsplaner och säger till Hans att komma ner till henne i Kvibille. Dit kom också det regionala partiombudet och 2:e vice ordförande i förbundsstyrelsen, samt Lisa Andersson, gruppledare för Moderaterna i Kungsbacka.

Väl på plats berättar Hans Forsberg vad som hänt, att han blivit gripen av polis efter att ha köpt sex och han uppmanas omedelbart att lämna alla sina uppdrag för Moderaterna.

– Hans Forsberg har begått en brottslig handling som jag tycker är förkastlig och förtroendet finns inte kvar, säger Mikaela Waltersson på måndagsförmiddagen.

Fått kritik

Krishanteringsarbetet drog igång direkt på söndagseftermiddagen. Partiet informerades internt och gruppledare på det lokala och regionala planet meddelades om vad som hänt.

Vid 19.20 skickades ett pressmeddelande ut och i ett uttalande till TT sa Mikaela Waltersson att ”Hans har gjort en olycklig grej under helgen som vi som parti givetvis inte kan acceptera”. Ett uttalande som fått mycket kritik.

Mikaela Waltersson (M), förbundsordförande i Halland.

– Det var en väldigt exceptionell dag där jag inte var beredd på vad som hände. Jag tänkte mycket på familjen och hans döttrar, som ju måste gå till skolan i dag med. Men jag gjorde mängder med intervjuer och i just denna kunde jag säkert ha valt mina ord bättre, säger Mikaela Waltersson nu. Det Hans gjorde var en brottslig gärning som jag inte har någon förståelse för.

Jobbat nära

Hans Forsberg har hört till toppskiktet inom Moderaterna i Halland under lång tid och har varit kommunalråd i Kungsbacka i sex år. Det innebär att han och Waltersson också har jobbat nära varandra i många år, och hon är märkbart tagen av helgens händelser.
– Det är fruktansvärt. Att det nu är år 2020 och man köper kvinnor. Det känns så beyond något jag kunde tänka mig. Att en man, så välfungerande och i en sådan position som Hans skulle göra något sådant Det visar på bekymret med våra normer i samhället och är fruktansvärt.

Nu vill Waltersson se starkare politiska tag mot köp av sexuella tjänster.
– Det måste till hårdare straff. Man ska inte kunna köpa en kvinna och bara få böter. Det är inte ok, säger hon.
Till Mikaela Waltersson har Hans Forsberg sagt att det är första gången som han köpt sex.
– Jag tänker inte värdera svaret, men jag ställde i alla fall frågan, säger hon.

Norra Halland har sökt Hans Forsberg för en kommentar men inte fått svar.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

"Kommunikationen brister i alla led"

Vård Lisa Barkman, 26, före detta kungsbackabo och blivande civilekonom som varit med om att skriva en kandidatuppsats om Kungsbackas hemtjä...

Lekfull lyckodag för barn i Badhusparken

Nyheter Lek, stoj och skratt. Basket, hoppborg och balansgång. Under lördagen förvandlades Badhusparken till en drömplats fö...

Varnar för otjänligt badvatten i Rågelund

Nyheter Tänker du sticka och bada de närmaste dagarna? Då ska du undvika Rågelunds badplats. Där är ...
Annons