Vädret idag
Skurar
16°C
Prognos juli 22, 2019
dag
Mestadels molnigt
18°C
 

Avgifter höjs för att klara vårdbudget

Patientavgifterna höjs kraftigt samtidigt som budgeten stramas åt för vården. Så vill Alliansen i sitt budgetförslag klara de ökande kostnaderna i vården.

 

– Vår stora utmaning den kommande mandatperioden är att lyckas med våra prioriteringar för att få en ekonomi i balans. Samtidigt behöver vi koncentrera vår verksamhet till kärnuppdraget för att stoppa kostnadsutvecklingen som har varit för hög under lång tid, säger regionstyrelsens ordförande Mikaela Waltersson (M) i ett pressmeddelande.
Arbetet med att effektivisera verksamheten har pågått i flera år. Det har gett ekonomisk effekt, men är inte tillräckligt. Därför krävs nu fler åtgärder för att stoppa kostnadsutvecklingen.

 

Förslaget innehåller en minskad budget för alla verksamheter. För att kunna behålla en högkvalitativ vård och samtidigt styra patienter till rätt vårdnivå, så finns även en del nya avgifter och avgiftshöjningar med i förslaget. De föreslagna höjningarna gör att vården i Halland går från att vara bland de billigaste i Sverige till att kosta ungefär lika mycket som i övriga landet. 
– Vi i Halland kan inte både vara bäst och billigast. Men högkostnadsskyddet gör att de som är i stort behov av vård i de flesta fall inte får högre kostnader per år än de har i dag. Det är de med störst behov vi vill öka tillgängligheten för och avgifterna är ett sätt att styra behoven till rätt vårdnivå, säger, säger kungsbackapolitikern Benny Strandberg (KD). 

Budgeten innehåller tio fokusområden, till exempel hjärtsjukvård och digitalisering. Använd rätt kan digitaliseringen på längre sikt bidra till att minska kostnadsutvecklingen, menar politikerna.

 

Kommunikationer är ett annat viktigt område för regionen. Halland behöver arbetskraft från andra regioner och hallänningar behöver kunna arbetspendla. De närmaste åren sker en upprustning av Öresundstågen, ett nytt system för biljettköp inom stora delar av Sverige samt en gemensam taxa med en gränsrabatt över närliggande länsgränser.
Mål och budget 2019 beslutas slutgiltigt av regionfullmäktige den 21 november. Regionfullmäktige har redan beslutat att skatten blir oförändrad kommande år. Den sammanlagda budgeten 2019 ligger på cirka 10 miljarder kronor, vilket är nästan en halv miljard högre än budgeten för 2018.

Kristian Alm

 

 

fakta avgifter

  • Höja patientavgift för läkarbesök i primärvården från 150 kr till 200 kr.
  • Införa patientavgift på 100 kr för distriktssköterska, sjuksköterska, undersköterska och uroterapeut i primärvården.
  • Höja patientavgift för läkarbesök på akutmottagning från 400 kr till 450 kr.
  • Räkna upp högkostnadsskydd för öppenvård
  • Höja egenavgift för sjukresa med taxi från 80 kr till 100 kr.

 

Kristian Alm
Reporter 0300- 52 13 66

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 19 juli

kl 12–15 Naturkampen på Naturum Fjärås Bräcka. En naturlig femkamp där du får mäta dig med olika djur. Kan du kliva lika långt som en älg, trumma lika snabbt som en hackspett eller har du lika många tänder som en gädda?

Lördag 20 juli

kl 13-14.30 Historisk guidning. På 12–1300-talet låg det en borg, Hunehals Borg, vid Hanhalsholme. Denna borg var ett centrum för nordisk politik, med maktstrider, mord...

Läs Mer

Så här funkar eNH!