Vädret idag
Skurar
12°C
Prognos maj 24, 2019
dag
Regn
13°C
 

Att våga göra som regissören

"Har du sett Avicii-dokumentären?" Senast i helgen fick jag själv den frågan. Efter den svenske superstjärnans tragiska bortgång har dokumentären de senaste veckorna blivit ett lika naturligt samtalsämne runt krogbord, på arbetsplatser och bland vänner som vädret eller senaste fotbollsmatchen.


I filmen får man följa den unga begåvningens spikraka väg mot toppen, från de första trevande stegen hemma vid datorn till den allra sista spelningen på Ibiza 2016. Vid sidan om drömtillvaron hopar sig mörkret. Stressen, ångesten, sjukdomarna. Alla baksidor med livet som stjärna finns där som ständig följeslagare.


Regissören Levan Tsikurishvilihar kommit Avicii nära, vågat ställa de obekväma frågorna och gått på djupet. Det blir bra film, men är smärtsamt att se. Radions kritiker Roger Wilson beskrev i höstas filmen som att den utvecklar sig till något som liknar en sjukdomsjournal.
I en dokumentär ihopklippt av flera års material blir stressen och ångesten hos huvudpersonen lätt att se.Plikttrogen och utan tid för vila jobbar han sig brutalt uppenbart raka vägen mot utbrändhet.

Riktigt lika lätt är det inte att snappa upp sådana signaler bland våra nära och kära och kollegor i det verkliga vardagsliv som stundtals snurrar snabbt. Men det krävs inte ändlösa världsturnéer inför fullsatta arenor för att känna sig skör, och många för en daglig kamp mot press och höga krav. Tyvärr riskerar signalerna om att allt inte står rätt till att försvinna i bruset.


Men kanske kan vi alla bli bättre på att läsa av de där signalerna, bli bättre på att våga fråga och ta oss tid att sitta ner och lyssna om vi märker att någon inte verkar ha en bra dag. För även om vi inte håller på att spela in en dokumentär om en stjärna så går det i mötena med våra medmänniskor att göra precis som regissören Levan Tsikurishvili: Ställa de obekväma frågorna, gå på djupet och våga komma nära, fast det bränns.

Nils Jönsson
Reporter nils.jonsson@norrahalland.se 0300-52 13 58

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DebattLäs mer >>

ANNONSTYCK TILL:

Flyget är en stor utsläppsbov. Tänker du dra ner på flygandet?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 24 maj

kl 9.30–11.30 Öppen förskola i Tölö församlingshem. För barn 0-5 år i vuxens sällskap. 

Kl 11.30–13 Fairtrade café i Tölö församlingshem. 

Kl 10–12 Drop-in kafé på Anhörigcenter, Västergatan 23. 

kl 19 Andreas Barås Spelar Roll – en pjäs om en pjäs. Alléteatern. Av Freddi Högabo, regi Richard Forsberg och Anneli Wallander. I rollerna: Andreas Barås, Andreas Scheffel och Kjell-Åke...

Läs Mer

Så här funkar eNH!