Annons

Åsaeleverna får inte plats

I flera år har skolorna i Åsa varit för trånga. Men i nästa år spricker det helt. Nu snabbutreds vart de äldre barnen på Åsa gårdsskola ska ta vägen. Och samtidigt finns tankar på en ny skola i närheten av stationen.

Skola | 08 April 2021 11:48

Eleverna får inte plats. Hösten 2022 blir läget akut.

FOTO: Norra Halland

För ett par år sedan tog lokalutredarna på kommunen fram ett förslag till hur elevtrycket i Åsa skulle lösas. Man föreslog att Åsa gårdsskola skulle reserveras för de yngre barnen medan de äldre skulle gå på Åsaskolan. Då behövdes inte lika många specialsalar och det skulle vara lättare att samordna resurserna.

Negativa reaktioner

Men förslaget fick rejäl kritik från personal och föräldrar på Åsa gårdsskola, som inte ville ha en ”avlövad” skola, särskilt som man drev skolan som kommunal ”friskola” och därmed skulle tappa mycket av det tänket.

Även politikerna var negativa. Ett argument var att det skulle innebära längre skolväg för en del av de yngre barnen. Majoriteten var också skeptisk till om elevprognoserna höll. Förslaget föll och skolorna fick försöka hantera alla elever inom befintliga lokaler.

Men nu har läget, precis som förvaltningen förutsåg, blivit akut. Nästa år går det inte att klämma in fler barn. Det saknas teoretiskt plats för 50-80 barn på Åsa gårdsskola, enligt utvecklingsledare Anna McLaren på skolförvaltningen.

Utredning

I veckan var frågan uppe på förskole- och grundskolenämndens arbetsutskott, och tjänstemännen fick klartecken till en snabbutredning kring vilka nödlösningar som är möjliga.

Tre alternativ utreds:

Utökning på Åsa Gårdsskolan
Tanken är att skolan får de paviljonger som idag används till förskolan Stora Loket. Alternativet skulle innebära att cirka 100 förskolebarn måste flytta till förskolor i Frillesås.

Utökning på Åsaskolan
Det finns egentligen inte mer plats på Åsaskolan, men kanske skulle det gå att använda andra ytor på skolan till elevplatser eller skapa tillfälliga platser i till exempel paviljonger.

Frillesåsskolan
Frillesåsskolan byggs just nu ut, och när den är klar höstterminen 2022 finns plats för fler elever än i dag.  Då skulle elever som tillhör Åsa Gård i stället få gå på Frillesåsskolan.

Kommunen kallar det en ”tillfällig lösning”, eftersom man räknar med att det 2026 ska finnas en ny skola på plats i Åsa. Sen är ju frågan hur ”tillfälligt” fyra år är för ett barn…

Sönderbyggd skola

– Det är gamla synder vi får lida för nu, säger skolnämndens ordförande Anders Ekström (M).

– I dag hade vi aldrig byggt Åsa gårdsskola på det sättet. Den är sönderbyggd i små enheter och oflexibel, tomten så liten att den inte går att bygga ut, och skolan tål inte heller att byggas på med ytterligare en våning. Men det är alltid lätt att vara efterklok.

Vilka barn får flytta?
– Utgångspunkten är de äldre årskurserna. Vi drar en gräns vid femman-sexan. När du kommer upp i tonåren kan man ha en annan syn på skolvägen. Du kan jämföra med Vallda där vi sköt på skolbygget i Heberg och äldre elever får pendla till Varlaskolan. Hur många reaktioner tror du jag fått? Noll.

Det förutsätts ny skola 2026?
– Ja,  men samtidigt vet man inte vad som händer de närmaste åren. Det kanske finns en lösning ingen sett? I Vallda blev det så att vi sköt upp skolbygget i Heberg, när Varlaskolan byggdes ut och Internationella skolan dök upp. Det finns stora investeringsönskemål i skolor de närmaste åren, men vi är på väg att dra på oss en otrolig skuld.

Var skulle en skola ligga?
– Liberalerna vill ju att den ska ligga mellan Åsa och Frillesås, men problemet är att där inte bor några barn. Nej, vi talar troligen om en mindre skola vid stationen, där Åsa växer. Den skulle då kunna komplettera Åsa gårdsskola. Eller så blir det en större skola som ersätter Åsa gård som då skulle kunna bli förskola.

Tanken är att under våren även involvera brukarråd och elever i utredningen. I juni ska ett förslag vara färdigt som politikerna kan ta ställning till.

Läs mer:

Så ser skolläget ut i kommunen

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

1 Kommentar

  • “problemet är att där inte bor några barn” Fullständigt felaktigt. Det finns ungefär 500 året runt villor söder om en linje vid Åsa IP som är 1,5 km från skolorna. Det betyder väl kanske 500 barn som har lång och farlig väg till skolan. Området runt stationen, där finns idag ung 100 villor, ca 1,5 km till skolan på separat cykelbana. Även om det byggs ut så är ju behovet av skola i de södra delarna oerhört mycket större.

Läs Även

Cykla i natursköna Kungsbacka

Familj För dig som vill njuta av våren utomhus eller semestra på hemmaplan i sommar kan cykling vara bå...

Debatt: Ännu inget utlovat spår för motion

Trafik För 30 år sedan önskades ett motionsspår i Åsa. Då fick vi till svar att det fanns inga pengar, ...

Förvaltningschefen nöjd med alternativa verksamheten

Vård Den dagliga verksamheten för personer med funktionshinder har varit utflyttad till och från i ett år. Nu fö...
Annons