Vädret idag
Mestadels soligt
19°C
Prognos juli 21, 2018
dag
Delvis soligt
22°C
 

Arktiskt landskap invigt

Den karga naturen längst upp i norr har de gemensamt. Men medan Hardy Strid låter is, sten och ljus förvandlas till abstrakta minnen, är människornas liv och drömmar i centrum för Odd Marakatt Sivertsen.

Nu ställer de ut tillsammans i Kungsbacka konsthall med samlingsnamnet Arktiskt landskap.

 

 

Hardy Brix är dansk konstnär som inspirerats av otaliga resor till Svalbard, Grönland och Antarktis.  De dramatiska landskapen och upplevelserna tar han med sig hem till ateljén i Århus.

– Bilderna är inte bundna till någon särskild plats, de är minnen inspirerade av resorna, säger Hardy Brix. som målat liknande abstrakta bilder i 30 år.

Han och den norske samiske konstnären Odd Marakatt Sivertsen har faktiskt känt varandra ända sedan tiden på Århus konstakademi, och de har ställt ut tillsammans flera gånger. Men det är första gången Sverige.

– Odd var med på vår samiska utställning, och då fick jag kontakt även med Hardy. Jag tycker deras stora konstverk passar i det här rummet, säger konstutvecklare Charlotta Hanno som sett till att de båda konstnärsskapen möts i Kungsbacka.

– Halland har ju historisk koppling till både Danmark och Norge, och vi ligger vid Västerhavet där de hämtat motiven ifrån, även om det är långt från vår kust. Sen har var det varit skönt att jobba med arktisk konst när det varit så hett!

Odd Marakatt Sivertsens målningar utspelar sig alla vid strandkanten och skildrar människorna som lever där.

– För att göra enkelt för en journalist: Det handlar om kärlek, död, livskampen och det andra landet! säger Odd Marakatt Sivertsen.

Det andra landet?

– Ja, drömmarna, vad finns mer, hoppet om något annat. Du ser, människor leker och hoppar, och det finns eviga symboler i bilderna.

Samtidigt kan bilderna kännas ganska ödesmättade och mörka.

– Jag är uppvuxen i den stränga kristna laestadianismen, men har jobbat mig ur den. Men jag är ingen förkunnare, jag leker och prövar.

Utställningen pågår hela sommaren till den 18 augusti. Guidad visning 19 juni klockan 12 och

27 juni klockan 18.

Kristian Alm
Reporter 0300- 52 13 66

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Är du orolig för bränder?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 20 juli

kl 12–15 Lilla naturhjälpen. Vi hjälps åt att röja för att hjälpa både växter och insekter att trivas bättre, växa och ha plats till bohål vid Naturum Fjärås Bräcka.

kl 18–23 Länge leve Sven-Ingvars! 2017 gick Sven-Erik Magnusson, en av vår tids största musikprofiler och artister, ur tiden. Sven-Eriks son Oscar Magnusson tar nu plats vid mikrofonen på Tjolöholms Slott.

Lördag 21 juli

kl 12–15...

Läs Mer

Sommarkampanj!