Annons

Årets skräpplockare slog rekord

21 287 personer. Så många hallänningar deltog i årets Skräpplockardagar. 6 118 av dem var Kungsbackabor. I riket som helhet deltog närmare 820 000 personer. Det gör årets Skräpplockardagar till det största utomhuseventet i år.

Skola | 10 Juni 2021 18:00

Årets Skräpplockardagar har lockat rekordmånga deltagare.

FOTO: Ravi Shankar/Håll Sverige Rent

Så många plockade skräp

Varberg: 6 446
Kungsbacka: 6 118
Halmstad: 4 779

Laholm: 2 378
Falkenberg: 1 318
Hylte: 248

Halland: 21 287

Det är 15e året som organisationen Håll Sverige Rent arrangerar Skräpplockardagar i hela Sverige. Uppslutningen brukar vara god. Men i år var den exceptionell.

Fler aktiva än vanligt

Under perioden mars-maj har 819 668 svenskar deltagit i arrangemanget, vars syfte är att rensa offentliga miljöer från skräp.

225 av landets 290 kommuner har deltagit och i merparten av dem har fler än vanligt engagerat sig i årets skräpplockning.

Betydelsefullt event

Kungsbacka är inget undantag. Här har 6 118 personer plockat skräp minst en gång under kampanjtiden. Det är näst flest i länet. Bara i Varberg, där 6 446 personer plockats skräp, har fler engagerat sig.

Hos Håll Sverige Rent tror man att bristen på aktiviteter för framförallt barn och unga under pandemin har gjort årets Skräpplockardagar extra betydelsefulla för många av deltagarna.

”Ger framtidshopp”

Även för Håll Sverige Rent har de betytt mycket.

– Otroligt roligt att så många deltagit. Det ger hopp om framtiden. Vi har viktiga klimat- och miljömål att uppnå och de vi verkligen bör uppmärksamma och utbilda är våra unga. Därför är Skräpplockardagarna en aktivitet alla barn och ungdomar bör genomföra en gång om året. Ju fler som deltar desto fler lär sig om vilka beteenden vi måste förändra för att ställa om till ett hållbart samhälle, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

– Vi på Håll Sverige Rent vill rikta ett varmt och djupt tack till alla som engagerat sig. Det här året har varit tufft för många på flera sätt. Därför är det riktigt roligt att det även fört med sig ett stort engagemang för våra miljöfrågor. Nästa år tar vi nya tag och hoppas på än fler deltagare, fortsätter hon.

Många extra-aktiviteter

Att möjligheten att umgås utomhus, under Coronasäkra former, har varit uppskattad märks även på bredden av extra aktiviteter som i år knutits till arrangemanget.

En specialskriven skräpsång som framförts av Adolf Fredriks musikklasser har skrivit särskilt för årets evenemang. En tävling för att få fram världens snyggaste papperskorg har utlysts och artisten Dogge Doggelito har gjort ett #plastkast.

”Ni är så grymma”

Gruppen Panetoz har också engagerat sig. Som tack till alla som deltagit håller gruppen en 15 minuters digital minikonsert som alla deltagare kan titta på när de känner för det, med start den 4 juni.

– Ni är så grymma, ni är så viktiga för både djuren, naturen och samhället i stort. Ni är förebilder, säger Panetozmedlemmen Modou Badjie i en videohälsning.

”Heja heja er!”

Programledare för konserten är Isabelle McAllister.

– Det är så roligt att höra att det är så himla många förskolor, skolor och föreningar som anmält sig till Skräpplockardagarna. Heja heja er, fortsätt att göra det ni gör så bra, säger hon i en egen videohälsning till alla barn.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Döms för rattfylla – kan förlora jobbet

Trafik Två månaders fängelse, 22 750 kronor och förlust av nya jobbet. Det blir priset en 25-årig göteborgare ...

Stal bil och försökte stoppa polisen med skruv

Blåljus Påverkade av droger och narkotika stal paret en bil och försökte sedan stoppa polisen som följde ...

Nidingen kan bli utan ström

Miljö och natur Solceller på Nidingen får nej av Länsstyrelsen. Det kan innebära att hela anläggningen riskerar att bli ...
Annons