Många hushåll väntar på fibernätet i norra delen av Älvsåker, och precis som Leif och Mariette Andréasson har de tecknat kontrakt med IP-Only. Telia har dessutom släckt ner sitt fasta kopparnät i området.

 

Leif och Mariette Andréasson i Älvsåker är frustrerade. Två år efter att de skrev på avtalet om fiber med IP-Only har ingenting hänt. Men Telias kopparledning plockades ner i december.

 

Nu får de använda ett mobilt bredband.

– På dagarna kan det fungera men på kvällarna när alla är hemma är det trångt i luften, säger Leif.

– Då svajar det.

Han låter lite uppgiven. Det var i maj 2017 som Leif och Mariette bestämde sig för att skaffa fiber till huset på Havredalsvägen, liksom hundratals fler fastighetsägare i Älvsåker. De bor mitt i skogen inte så långt från Rigortorpet, och bara längs vägen finns ett sjuttiotal grannar som liksom Leif och Mariette skrev avtal med IP-Only.

 


Mariette och Leif. Arkivfoto: Norra Halland

 

När företaget hörde av sig för cirka två och ett halvt år sedan tyckte de båda att erbjudandet verkade bra. IP-Only, som har ett samarbetsavtal med Region Halland och har åtagit sig att dra fiber till områden där ingen annan kommersiell aktör är intresserad, skulle installera bredband för 19 900 kronor.

Men sedan dess har inget hänt.

– Telia var här för ett år sedan och ville dra fiber, men vi hade ju ett avtal med IP-Only och kunde inte bryta det, säger Leif Andréasson.

– Visst vi är vana att klara det mesta själva här, vi har bott här i över 40 år och pendlat, men man tycker ändå att bredband är en typ av infrastruktur som samhället borde se till att alla har tillgång till. Nu när kommunen informerar via hemsidan och man ska betala räkningar över nätet till exempel förutsätts det att uppkopplingen fungerar.

Någon streamingtjänst för att se på serier och film är inte att tänka på för Leif och Mariette.

– Och så tänker jag på barnfamiljerna längs Havredalsvägen, säger Mariette.

– Våra barn är vuxna nu, men jag antar att familjer vill ha tillgång till fiber om barnen ska kunna göra läxor och kanske spela.

Allt står still.

– Det är mycket märkligt, vi bor ju inte i Norrlands inland. Vi har fått ett mejl om att det har varit krångel med markägare, och ett mer generellt sms i januari att ambitionen var att sätta igång med att dra fiber första kvartalet i år. Inget hände, förutom att det kom ett nytt sms under andra kvartalet att de skulle sätta i gång relativt omgående. Men det händer fortfarande ingenting.

– Det är synd att Region Halland inte driver på frågan lite hårdare, säger Leif Andreasson.

 

Björn Johansson på avdelningen för regional samhällsplanering på Region Halland säger att regionen inte kan påverka mycket.

– Det är naturligtvis inte bra att det gått så lång tid utan att något har hänt från det att kontraktet skrevs, säger han.

– Vårt avtal med IP-Only innebär att alla ska erbjudas ett kontrakt senast 2020 till ett pris av 19 900 kronor. Vi har fört diskussion löpande med företaget om var, hur och när de ska bygga, och vi har sagt att de ska prioritera de områden där Telia plockar ner kopparkabeln.

 

Längs Havredalsvägen och på andra ställen i Älvsåker försvann kopparkabeln i vintras, och varför IP-Only då inte prioriterat de områdena kan han inte svara på.

– Men vi följer utvecklingen och det ser hoppfullt ut i stort i Halland, vi ska nog målet 2020 att alla ska ha bredband.

 

 

Enligt Monica Neptun (L), ordförande i nämnden för Teknik, kan Kungsbacka kommun inte heller göra mycket åt avtalet mellan IP-Only och fastighetsägarna.

– Det är förstås jättetråkigt att det blivit så här, men Kungsbacka kommun kan inte gå in och ta över i områden där det finns ett avtal mellan husägare och IP-Only.

Hon förstår Leif och Mariette Andréassons frustration men säger att det är upp till bolaget att höra av sig.

 

Niclas Karnhill, presschef på  IP-Only säger att området dessvärre är försenat.

– Vi beklagar det och har arbetat hårt för att undvika det, svarar han i ett mejl.

– Att stora fiberprojekt är försenade är tyvärr inte ovanligt i fiberbranschen, då det är grävarbeten över flera mil, oftast i svår terräng med hundratals markavtal och grävtillstånd som krävs innan man börjar utbyggnaden. Vi har gjort flera förändringar under senare tid för att effektivisera utbyggnaden, något vi märker nu när vi kontinuerligt ökar utbyggnadstakten, säger han. 

– Vad gäller detta område så är vi i slutfasen med projekteringen och ska nu förhandla med entreprenörer. Vi beräknar att påbörja byggnationerna efter sommaren. 

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.