Johannes Wätterberg, eller Farbror Grön som han också kallas, vill inspirera fler att våga odla i stan.

FOTO: Urban Garden Day Talks

Stadens grönområden är vackra oaser att vara i. Men de skulle kunna vara mycket mer än så Det vill arrangörerna bakom Urban Garden Day sprida kunskap om. Med ett helt nytt, garanterat växtbaserat, event.

Urban Garden Day Talks, som arrangemanget döpts till, hålls på söndag.

Då kommer botanisten Henrik Sjöman och odlingsinspiratören Johannes Wätterberg till Kungsbacka för att hålla heldag i aulan på Elof Lindälvs gymnasium.

Ekosystemtjänster

Sjöman, som är lärare och forskare vid SLU och vetenskaplig intendent vid Göteborgs botaniska trädgård, har skrivit två böcker – Stadsträdslexikon och Träd i urbana landskap.

Till Kungsbacka kommer han för att berätta om alla så kallade ekosystemtjänster träden i våra stadsmiljöer skulle kunna bistå oss med. Om vi bara lärde oss mer om trädens egenskaper och hur man tar till vara dem. Vilka träd vi behöver fler av när klimatförändringarna blir allt mer kännbara är ett annat ämne Henrik Sjöman tänkte fördjupa sig i.

Odlar överallt

Johannes Wätterberg, som under namnet Farbror Grön bloggar passionerat om odling, finns på plats för att locka fler stadsbor att våga odla riktigt mycket – på alla möjliga sätt och på alla ställen man över huvud taget kan tänka sig. Wätterberg bor i centralt belägen lägenhet i Västerås med sambo och två barn. Tillsammans har de under flera år utforskat vilka möjligheter man har att odla när man som de själva bor mitt i stadsbruset.

Henrik Sjöman, forskare, botaniker, SLU
Henrik Sjöman är känd för att vara en uppskattad föreläsare. FOTO: Urban Garden Day Talks

”Vi fick feeling”

– Vi har fått lite feeling och bestämt oss för att skapa ännu ett event i samma anda som Urban Garden Day, som vi arrangerat under flera år nu. Det händer mycket på trädfronten just nu som handlar om stadsutveckling och om hur vi kan jobba med träd. Grönytorna kommer ofta in i bilden sist av allt när man stadsplanerar. Men naturen kan ge mer. Inte minst i Kungsbacka, som drabbats av mycket extremväder på senare år, säger Karina Paulsson som är en av de tre privatpersoner som står bakom Urban Garden Day Talks.

– Det finns mycket gränsöverskridande forskning som visar att det finns många svar i naturen på de frågor vi har om klimatet. Vi vill tillgängliggöra den forskningen på att annat sätt än man i vanliga fall brukar göra, fortsätter hon.

Hur ser ni på en fortsättning? Kommer UGD Talks att bli ett årligen återkommande komplement till Urban Garden Day?

– Vi ser det här som ett experiment. Vi får se vad som händer på söndag.