Vädret idag
Molnigt
4°C
Prognos februari 18, 2019
dag
Moln ibland
7°C
 

Anhöriga ställer upp under personalkrisen

Om inte Gunvor Hjalmarsson själv ryckt in hade Andreas inte kommit iväg på några utflykter i sommar, något han har sett fram emot länge.

– Det är så för alla, man kommer ingenstans om man inte har en anhörig som gäller upp, säger Gunvor Hjalmarsson.

Norra Halland har i en rad artiklar beskrivit personalbristen inom LSS-vården i sommar och problematiken kring att rekrytera personal.

Gunvor Hjalmarsson och Ingrid Hjelmgren har två söner på särskilt boende, Andreas och Peter. I början av sommaren fick de ett brev där kommunen varnade för konsekvenserna av personalbristen. I vanliga fall får killarna och de andra på boendet åka på en del utflykter under sommarhalvåret men nu kom varningar om att dessa skulle kunna komma att dras in.

– Vi har inte sagt att det blir så här. Vi har informerat enskilda anhöriga om att det kan bli så att utflykter dras in, säger förvaltningschef Eva Apelvi.

Men faktum kvarstår, det är fortsatt brist på personal inom LSS-vården i Kungsbacka. Även om 12-14 personer har nappat på erbjudandet att mot ersättning skjuta på sina semesterveckor så täcker det bara de grundläggande behoven.

– För ett par veckor sedan var vi oroliga för att det på vissa boenden inte skulle finnas personal så att man skulle kunna tillgodose våra brukares grundläggande behov så som att ta upp dem som behöver hjälp med det och att ge dem mat och vatten. Nu klarar vi den grundläggande bemanningen, säger Ann Törnqvist.

När vi ringer Gunvor Hjalmarsson står hon vid en bankomat och ska precis ta ut pengar.

– Jag och min väninna Inger är på väg för att åka med Andreas till Liseberg. Från boendet har de varit ute och ätit pizza vid något tillfälle men killarna får inte åka utanför närområdet. På sin semestervecka satt Andreas bara i lägenheten och kom ingenstans, säger Gunvor Hjalmarsson om sonen.

Camilla Hentschel

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONSTYCK TILL:

Spelreklamen svämmar över. Borde den regleras mer?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 8 februari

kl 9.30–11.30 Kyrkans öppna förskola i Tölö församlingshem. För barn 0-5 år i vuxens sällskap. 

Kl 10–12 Drop-in kafé på Anhörigcenter, Västergatan 23. 

kl 10.30 Sagostund med Allas barnbarn i Sagogrottan på Fyren. 

kl 11.30–13 Fairtrade café i Tölö församlingshem. 

kl 16 Tjej och gamer? Är du tjej, 12-25 år och intresserad av digitalt, lajv och spelkultur? Välkommen till en kväll där vi...

Läs Mer

Så här funkar eNH!