Foto: ArkivbildEfter den svåra torkan i somras kommer nu dystra besked för skogsägare i länet – granbarkborrens utbredning är den mest omfattande på mycket länge.42 000 kubikmeter skog i Halland har angripits av granbarkborren. I hela Götaland handlar det om 2,5 miljoner kubikmeter skog som har angripits av skadeinsekten, visar inventeringar som Skogsstyrelsen och skogsbruket har gjort.


Med nuvarande pris på virke motsvarar värdet på den angripna skogen drygt 1 miljard kronor. Omfattningen är den i särklass största som någonsin mätts upp i Götaland, och nu tvingas skogsägare agera, enligt Skogsstyrelsen.


Träd som har angripits kan ändå avverkas och säljas – även om värdet på den skadade skogen då faller.


– Skogsägare i de berörda områdena behöver nu vara på tårna. Det gäller att ha koll på var angreppen finns och sedan kontakta sina ombud för att kunna avverka och få ut de angripna träden så fort som möjligt och därmed begränsa spridningen, säger Mats Carlén, regional skadesamordnare för Region Syd på Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.


Det är framförallt den varma och torra sommaren som orsakat den stora utbredningen, eftersom granbarkborren trivs i värme.