Anna Wilson och Maria Johansson gav sig ut med kajaker i ån, och hittade massvis med skräp.

FOTO: Daniel Blomqvist

Paddle against plastic – så kallas en idé som fötts av organisationen Ocean Crusaders. I samband med Västerhavsveckan ordnades ett event i Kungsbacka för att få bort så mycket skräp som möjligt ur ån.
– Det har gjorts många gånger i Australien där organisationen grundades, men nu kör vi för första gången i Sverige, säger Maja Lidsheim Haak från Ocean Crusaders Sverige.
Med hjälp av Åsa marin och fritid samt Smarholmens surf och SUP, som lånade ut utrustning, kunde den som ville ansluta och ge sig ut för att plocka skräp, antingen i ån eller vid strandkanterna från land.

Vad hittar ni för skräp?

– Det är mycket burkar, rep, nät, massor med plastflaskor, dunkar och frigolit. Vi hittar det som flyter. Nästa år planerar vi att även ha med dykare som kan gå ner och leta skräp på botten, säger Maja Lidsheim Haak.

Några som dök upp och ville plocka skräp var Elsa, Maja och farmor Kattis Edman. De höll sig på land, men där fanns det så det räckte.
– Vi har hittat massor med skräp på bara en liten stund, säger Elsa Edman.

Elsa, Maja, och Kattis Edman anslöt för att ge sig ut på skräpjakt. I bakgrunden Anna Wilson som bär upp en soppåse efter paddelturen.

Skräpplockningen skedde i samarbete med Ren kust som ligger under Västkuststiftelsen.

Läs mer i tisdagens Norra Halland.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.