Annons

Alltid något nytt på Ästad Vingård

Från mjölkgård till spahotell, vingård och kulinarisk destination. Ästad Vingård har gjort en spännande resa som bara fortsätter.

Nyheter | 30 Juli 2020 19:55

Det händer mycket på Ästad Vingård, berättar Edvin Elghag som är tillförordnad hotellchef. Bland annat kan man äta och dricka gott, spaa, gå en guidad vingårdsvandring eller röra sig i de vackra omgivningarna kring Ästad.

FOTO:

I en av de första byggnaderna som gjordes om när Ästad började sin resa till den destination det är i dag sitter gästerna och äter frukost.

Linda Petersson som tillsammans med bröderna Mattias Glamheden och Daniel Carlsson äger och driver Ästad Vingård berättar att de och före dem deras föräldrar inte varit rädda för att gå mot strömmen och testa det som de tror på.

– Våra föräldrar var bland de första att gå över till ekologiskt jordbruk, vilket då var lite okonventionellt, berättar Linda.

Köptes av farmor och farfar

Gården köptes en gång i tiden av syskonens farfar och farmor och när de gick i pension arrenderade Lindas, Mattias och Daniels pappa tillsammans med sin bror gården.

– Vår mamma ville inte att pappa skulle köpa gården för hon ville inte flytta hit. Men 1985 köpte de gården ändå och blev när de tog över en av de första ekologiska gårdarna i Halland. Det blev en massa protester och de blev uteslutna från föreningar och folk vände dem ryggen.

Men istället för att böja sig för kritiken tog pappan kontakt med Arla och föreslog att de skulle köra med en särskild tankbil och leverera ekologisk mjölk till butik.

– Det gick Arla med på och priset för den ekologiska mjölken blev 50 öre mer per liter jämfört med den vanliga mjölken. Men även om de fick 50 öre mer var det inte tillräckligt för att få ihop ekonomin i gården. Mamma sökte andra arbeten, men pappa ville gärna att de skulle jobba på gården som ett team. Och det var så de började med att tänka ut inkomster till gården förutom mjölken.

Man började med att öppna upp gården för besök.

– Mamma och pappa köpte en nordsvensk häst och byggde en vagn som de tog emot och körde runt barngrupper. Barnen fick komma och vara med på gården, de fick hjälpa till att valla får, tillreda välling till kalvarna och gå ut och skaffa ingredienser som mjölk och ägg för att sedan göra egna pannkakor.

Fångarna på gården

Sedan kläcktes idén med Fångarna på gården, lite som Fångarna på fortet men med gårdsnära aktiviteter.

– Det var Varbergs kusthotell som vill ha en lite annorlunda kick off och sedan fick Fångarna på gården en flygande start. Detta var 1993.

Gården började gå mer och mer mot en besöksdestination även om mjölken och lantbruket fortfarande var kvar fram till 2001 då de sista mjölkkorna lämnade gården.

Blev Sinnenas spa

Ett par år tidigare, 1999, invigdes Kvarnbastun som var den första i det som sedan bara vuxit och vuxit till Sinnenas spa och 2006 stod de första hotellrummen klara.

– 2010 tog jag och mina bröder över och det var samma år som vi invigde undervattensbastun, säger Linda och fortsätter.

– Vi tog ganska snabbt beslutet att ändra profil, att vi ville bli en vingård och på nyårsafton beställdes vinstockarna och 2011 sattes de i backen.

Vinet gården tillverkar kommer från druvan solaris som är en druva som passar för det nordiska klimatet. Och 2014 kunde man göra sin första skörd och sedan tillverka sitt eget mousserande vita vin.

Upplevelse

Ganska snart bestämde man sig även för att investera för att bli ett regelrätt spahotell. Och den 1 maj i år öppnade man upp för även en spa-del inomhus där varje bastu har sitt eget skogstema med ljud och doft och utanför finns en angränsande varm utomhusbassäng. Och 2019 invigdes den nya hotellanläggningen där alla rum har egen bastu.

– Nu är vi bland de större spahotellen. Vi har steppat upp, säger Edvin Elghage, tillförordnad hotellchef.

 

Det är ständig utveckling på Ästad Vingård.

Man ställer även siktet högt för att vara ett kulinariskt besöksmål.

– 2018 startade vi restaurang Äng vars koncept är en gastronomisk upplevelse med fokus på hallands skafferi men närliggande skog och hav. Där serverar vi en avsmakningsmeny där råvarorna plockas utanför dörren, berättar Edvin och fortsätter.

– Äng kommer hålla öppet torsdag till söndag under högsommaren. Sedan kan man även komma hit och fika eller äta lunch och middag varje dag i restaurang Logen.

Guidningar i vingården

Under sommaren kommer det dagligen ordnas vingårdsguidningar på både svenska och engelska och det kommer vara öppet för dagspa.

– Och man kan även kombinera vingårdsguidning och dagspa som blir en härlig heldagsutflykt, säger Edvin som även ser att vandringspaketen fått ett uppsving.

– Då äter man morgonfika här och sedan får man en karta och ett lunchpaket med sig och sedan avslutar man dagen i spat.

Och för de som vill ha mer fart och fläkt än lugn och ro kan man testa aktiviteter som allt från höghöjdsbana och ziplina till att utmana föräldrar och syskon i familjekampen.

Förra året invigdes den nya hotellanläggningen där alla rum är utrustade med egen bastu.
Vackra omgivningar.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Strålande affärer

Krönikor Härom veckan startade åttaåriga dottern och hennes kompis parfymbutik. De hade plockat blommor, mosat och blandat med vatten ...

Optimistiskt men osäkert inför turistsäsongen

Nyheter Stora delar av turistbranschen upplevde förra sommaren som en stor utmaning. Enorma ekonomiska förluster, framförallt från ...

Bjuder på lokala smaker längs Kattegattleden

Miljö och natur Vill du kunna äta hur mycket du vill – utan risk att lägga på dig onödiga extrakilon? Då ska ...
Annons