08 Januari 2020 11:15 | Kristian Alm

Det kan vara härligt att se fram mot en lång tv-helg. Men ibland kan den bli lite väl lång. Och tung.

Min mor ringde och klagade över att bilden var full av streck och ljudet hackade. ”Tv:n är trasig, ingen annan på äldreboendet har problem!”

 

Min son ringde och berättade att en kompis ville skänka honom en uråldrig monster-tv på sisådär 55 tum, men det saknades en nätsladd och fjärrkontrollen var konstig och sen skulle den bäras upp tre trappor. Kunde vi hjälpa till?

Suckade lite lätt och gjorde upp en plan: vi köper en ny smart-tv som vi ändå velat ha och ger vår gamla till den kära modern. Utgången nätsladd till monster-tv:n lyckades den tjänstvillige expediten hitta i en hörna på lagret när det ändå köptes ny tv.

Så långt allt väl. Hos mor installerade vi vår tv, gjorde kanalsökning och konstaterade sedan att det inte alls var hennes apparat det var fel på, utan mottagningen i antennuttaget. En närmare utfrågning av personalen visade så småningom att det visst fanns fler som hade störningar, så man lovade att ringa fastighetsägaren.

Nu hade vi plötsligt en tv för mycket.

 

Nästa stopp var hos sonen, där det runt 50 kg tunga monstret baxades upp tre trappor, kopplades in, fjärrkontrollen rensades från gammal batterisyra och voila: den fungerade och med imponerande skärpa!

Vi slog oss ner, njöt av något eftermiddagsprogram, och zappade vällustigt fram och tillbaka bland kanalerna bara för att vi kunde. Då sa det poff med ett obehagligt skarpt ljud och bilden försvann. Den kom aldrig tillbaka.

Nu hade vi plötsligt inte en tv för mycket.

Monstret släpades ner igen tre trappor, vår gamla tv bars upp och kopplades in. Sonen var hyfsat nöjd även om 32 tum inte var lika kul som 55. Men han fick ju vår tv gratis, så det gällde att hålla uppe mungiporna så att inte de nu ganska trötta och irriterade föräldrarna ångrade sig.

Sent på kvällen var vi hemma igen med monster-tv:n i baksätet för vidare transport till återvinning en lämplig dag. Nu återstår bara att försöka begripa hur vår nya tv fungerar och kopplas in. Jag tror tyvärr att den är smartare än vi.