Annons

”Allt måste utvecklas – annars stagnerar det ju”

För 19 år sedan lämnade vårdläraren Margareta Caldeborn allt, för att följa kärleken från Kungsbacka till hans hemstad. Här tog hon timvikariat i äldrevården. Beslutet ledde henne in på en helt ny yrkesbana. Nu har Margareta utsetts till Årets handledare – för sitt jobb som undersköterska i hemtjänsten.

Vård | 02 Juni 2021 20:00

Undersköterskan Margareta Caldeborn är Årets handledare i Kungsbacka.

FOTO: Kungsbacka kommun

MER OM MARGARETA

Ålder: 60 år

Bor: Fjärås

Familj: make och vuxen son

Yrke: undersköterska

Fritidsintressen: att vara ute i naturen, pyssla i trädgården och att resa – både utomlands och inrikes

Äter helst: skaldjur

Dricker helst: mjölk och vin

Läser helst: om andra länder och platser

Tittar helst på: trädgårdsprogram, frågesporter och reseprogram

Lyssnar helst på: Bruce Springsteen

Ogillar: orättvisor

Gillar: när människor mår bra och är lyckliga

Motto: ”Jag gör så gott jag kan utifrån de förutsättningar jag har”

Dold talang: ingen – alla är kända

Aktuell: utsågs nyligen till Årets handledare på Kungsbackas Vård- och omsorgscollege

Från början hade Margareta Caldeborn ingen tanke på att börja jobba i äldrevården. Hennes framtid som tandhygienist och universitetsutbildad vårdlärare var mer eller mindre utstakad. Och med arbetslivserfarenhet från tandvården i hemstaden Umeå och Gävle såg hon ut att kunna räkna med att hitta nytt jobb ganska omgående efter flytten till Kungsbacka.

Livsomvälvande val

Men att testa något nytt skulle kännas kul. Så när en möjlighet att få vikariera i äldrevården uppenbarade sig tog hon chansen.

Lite anade Margareta Caldeborn vilka konsekvenser det tillfälliga jobb-bytet skulle få för hennes yrkesliv. Men det dröjde inte länge förrän hon fastnade för jobbet med de äldre. Snart var hon utbildad undersköterska med fast anställning i Kungsbackas kommunala vård.

Passande bakgrund

Efter några år av arbete i slutenvården, främst på äldreboende, gick hon över till kommunens hemtjänst.

Där har hennes vårdlärarbakgrund över tid visat sig komma väl till pass.

Som erfaren utbildare och undersköterska med särskilda färdigheter i ämnet munhälsa, har hon under sina sex år i hemtjänsten hunnit utbilda många blivande arbetskollegor i omhändertagandets svåra konst.

”Elever är utvecklande”

– Jag trivs väldigt bra med jobbet i hemtjänsten. Jag har alltid tyckt om att ta hand om äldre. Omsorgsarbetet är väldigt roligt och vi har bra arbetsgrupper. Hemtjänsten beskrivs ibland ganska negativt. Men det finns en positiv sida med jobbet också, som är värd att lyfta fram, säger Margareta Caldeborn.

– Att ha elever är också väldigt utvecklande. Det är stimulerande att se dem växa. I arbetet som handledare försöker man vara en person som stöttar och uppmuntrar – en som skapar en trygg inlärningsmiljö. Många av dem som kommer från gymnasiets vårdutbildning är ju ganska unga. De kommer att behövas i framtiden. Det är ju de som ska ta hand om mig när jag blir gammal, fortsätter hon.

Får göra studiebesök

I Kungsbacka kommuns hemtjänst arbetar de anställda i team. Det innebär att hemtjänstpersonalen står i nära kontakt med andra vårdprofessioner, som arbetsterapeuter, fysioterapeuter och sjuksköterskor.

Margareta Caldeborn brukar lägga sig vinn om att hennes elever ska få ”gå bredvid” några av dessa under sin utbildningstid, för att de ska få bättre inblick i vårdjobbets olika delar.

Toppbetyg från eleverna

Men det verkar i första hand vara hennes personlighet och personliga driv, som imponerar på eleverna.

Då Margareta Caldeborn helt nyligt utsågs till Årets handledare vid Kungsbackas Vård- och omsorgscollege fanns såväl hennes öppenhet, vänlighet och värme, som hennes vilja att ge sina vårdtagare en god livskvalitet med på listan över de kvalitéer eleverna som nominerat henne anser har kvalificerat henne till den prestigefulla utmärkelsen.

Uppvaktning i fikarummet

Att Margareta är rörd och stolt över titeln råder det inget tvivel om.

– Jag blev uppvaktad i fikarummet. Det gjorde mig både glad och överraskad. Det är roligt att få uppskattning för det man gjort, säger Margareta Caldeborn.

Det är dock inte för att få ta emot fler plaketter och blombuketter hon bestämt sig för att fortsätta i hemtjänsten, tills det blir dags att gå i pension.

“Allt måste utvecklas”

– Nej, jag tänker vara kvar – och utveckla mig. Hemtjänsten är ett varierande jobb som ställer höga krav på personalen. Idag ska ju de äldre få bo kvar hemma så länge det går och det innebär att vi ansvarar för vården av många multisjuka. Idag behöver man vara vårdutbildad för att kunna jobba i hemtjänsten och vi vill ju bli bättre och bättre, säger Margareta Caldeborn.

– Samtidigt händer det väldigt mycket inom äldrevården idag. Allt mer sköts digitalt och en ny äldreomsorgslag är på gång. Det är roligt när nya saker händer. Det är spännande med utveckling. Allt måste utvecklas. Annars stagnerar det ju, avslutar hon.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

En till sjukhus efter olycka i Fjärås

Trafik En person har förts till sjukhus med ambulans efter en singelolycka som inträffat på Sätilavägen i ...

Halländska kvinnor nöjda med förlossningsvården

Vård En klar majoritet av gravida och nyblivna mammor i Halland är nöjda med sin vård. Över 90 procent av ...

Så sticksäkrar du sommarfesten

Miljö och natur För många är midsommar en festlig start på semestern, som så här i hemestertider med fördel ...
Annons