Allt fler reser kollektivt – 2019 nytt rekordår

Allt fler reser kollektivt i Göteborgsområdet – och Kungsbacka. Det visar färska trafiksiffror från Västtrafik.

Trafik | 13 Februari 2020 20:11

Allt fler reser kollektivt i Kungsbacka. Mest ökar busstrafiken.

FOTO: Lars Lundberg/Västtrafik

Med 355 miljoner genomförda resor blir 2019 ännu ett i raden av rekordår för Västtrafik. Ökningen med 16 miljoner resor, jämfört med 2018, innebär att kollektivresandet ökat med fem procent.

Kungsbackabor tar tåget

Vi Kungsbackabor bidrog till framgången genom att utgöra underlag för en del av den treprocentiga ökning av resandet med Västtågen som ägde rum i fjol. Totalt gjordes förra året 22 miljoner resor på de populära pendlingsstråken Kungsbacka- och Alingsåspendeln, samt med på tågen mellan Göteborg och Vänersborg.

Buss ökar mest

Främst är det dock bussresandet som växer. Av fjolårets totala antal kollektivtrafikresor i Göteborgsregionen stod de 183 miljoner bussresorna för drygt hälften, vilket innebar en tre-procentig ökning av bussresandet.

Även spårvagnstrafiken i Göteborg gick för högtryck 2019. Den ökade med åtta procent, till 141 miljoner resor, vilket är närmare 40 procent av det totala resandet.

Lars Backström, Västtrafik, kollektivtrafik,
Västtrafiks VD Lars Backström är nöjd med det gångna året. FOTO: Eddie Löthman/Västtrafik

”Många vill göra bra val”

– Det är tydligt att allt fler går från ord till handling när det gäller omställningen till ett mer hållbart liv. Många vill göra bra val i sin vardag och att resa med kollektivtrafiken är sådant som gör tydlig skillnad för klimatet, säger Lars Backström, vd på Västtrafik i ett pressmeddelande.

– Förra året drog vi på allvar igång vår stora satsning på att elektrifiera trafiken, med elbussar i flera städer. Vi har även fortsatt utveckla våra digitala tjänster i Västtrafik To Go samt att vi förstärkt buss- och tågtrafiken på flera håll i regionen. Satsningar som vi gör för att få fler att vilja resa med oss, avslutar han.

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

"Varför har vi inte gjort som i Norge och Danmark?"

Nyheter Torsdagens presskonferens i kommunhuset kretsade kring coronaläget i allmänhet och skolan i synnerhet. Reportrar för dagen var ...

Kritik mot badhusträngsel

Jobb & Pengar Överfullt med folk och dessutom smutsigt – så upplevde en besökare det nya badhuset i söndags. Entreprenören Medley ...

Får samhällstjänst för våldtäkt

Blåljus En 19-årig man har dömts till skyddstillsyn och samhällstjänst för våldtäkt på en ...