15 Januari 2020 10:16 | Birgitta Tingdal

– Nu ska du höra vad min faster Ellen kom på, sa min kompis Stina när vi satt på Fyren och åt fisksoppa.

Stinas faster Elin har passerat 90 och har varit sängbunden i flera år på grund av ryggproblem. Det betyder att hon länge varit helt beroende av hemtjänstens personal.

– Och hon har alltid varit nöjd med dem och tyckt de skött sig bra men så för ett tag sedan började hon beklaga sig, berättade Stina

Elin hade berättat om den nya hemhjälpen som kom från något annat land.

– Och jag förstår inte vad hon säger, sa Elin med sorgsen röst. Det är så irriterande. Och den stackars flickan blir förstås också nervös.

Nej, det var verkligen inte särskilt roligt för någon av dem. Elin såg framför sig en framtid av irritation och obehag. Men så kom hon på något!

– Vet du, sa hon till Stina, jag kom på en sak. Jag skulle ju kunna ta fram mitt gamla tålamod som jag alltid använde mig av under mina år som lärare. Då hade jag ju alltid en väldig förståelse för barn som inte hade det så lätt för sig. Det skulle jag kunna överföra på min hemhjälp.

Och hon kom på en sak till.

– Vet du, sa hon, jag funderade på om jag inte skulle kunna hjälpa henne prata svenska lite bättre. Jag är ju trots alls gammal lärare fast det är länge sedan jag jobbade.

Sagt och gjort. Elin presenterade sin idé för den säkert ganska förvånande hemhjälpen som förstås blev förtjust.

Nu började en ny tid i lägenheten. När de praktiska sysslorna var över fick hemhjälpen läsa svenska tidningar och böcker en liten stund. När hon inte förstod ord förklarade Elin och gradvis blev elevens svenska allt bättre.

Dessutom hade de riktigt roligt och de lite obehagliga mötena förvandlades till dagar som de båda såg fram emot.

– Nu har de blivit goda vänner och Elin mår mycket bättre nu när hon ser att hon verkligen har en uppgift, att hon är behövd och kan göra nytta och ge glädje för någon, summerade Stina belåtet.

 

Visst låter det som en sedelärande påhittad historia men ibland överträffar faktiskt verkligheten dikten som här.

 

Här kan du läsa fler krönikor från Norra Hallands skribenter.