David Dagemark, Nathalie Nyman, Johanna Mentzer Nyman och Emma Fröje förbereder pyssel och gör iordning inför påsken på Tjolöholm. Foto: Christina NordwallPyssla, leta påskägg, följ med på löparguidning eller njut av naturen. Under påskhelgen händer det mycket på Tjolöholms slott med omgivning.


– Hit kommer tregenerationsfamiljer och det ska finnas något för alla att göra, säger David Dagemark, evenemangschef.Nyheter inför årets påsk är att påskäggsjakten finns i tre valfria rundor. En liten runda, en mellanrunda och en äventyrrunda. Den sistnämnda går en bit upp i skogen runt slottet och är en lite tuffare utmaning än de andra. Alla rundorna går ut på att leta påskägg och när de är funna är det dags att ta sig till påskharen som väntar med en överraskning.


– Alla får belöning, både barn och vuxna, säger David Dagemark.Förra året kom drygt 6000 besökare och i år väntar man minst lika många. Tusentals påskägg har fyllts och dagarna innan påsk är arbetet med att pynta Magasinet igång för fullt. Ett ”hängställe” med scen finns på plats, stora påskägg ska snart bli målade och pysslet är uttänkt.


– I år ska de få pyssla med att göra papperstallrikstuppar och måla påskkort, säger Johanna Mentzer Nyman som är pysselansvarig.


Den som hellre tar en promenad har flera olika stigar att välja mellan och börjar magen att kurra finns det möjlighet att råda bot på det.


– Caféet har säsongpremiär, Storstugan är öppen och vi kommer att ha två foodtrucks på området, säger David Dagemark.


Det blir också tillfälle att se hur jorden brukades förr och träffa djur. Ansiktsmålning, underhållning, slottets dramatiserade barnvisningar samt möjlighet att åka häst och vagn står också på programmet.


Den 21 april ger sig slottets trädgårdsmästare ut på en löparguidning tillsammans med besökare. Under den tre kilometer långa joggingturen i lugnt tempo görs olika stopp bland annat för att titta på växter.

Fakta


Öppet: 18–22 april kl 10.30–16


Inträde: 60 kr för vuxna och 120 kr för barn (mer info: tjoloholm.se)


Parkering: 35 kr/4 tim (går till restaurering av slottsparken)