I sju år har Abbe Chamoun drivit gatuköket i Hede. I veckan fick han besked om att det inte blir han som flyttar in när det nya stationshuset står klart. Pressbyrån vann.


– Jag är i chocktillstånd! Vad har de som inte vi har? Varför vill kommunen krossa en hel familj och ett välskött familjeföretag, säger en förtvivlad Abbe.Tre anbud om att driva kioskbutik vid Hede station kom in till kommunen och två gick vidare, Hede gatukök och Reitan Convenience Sweden AB som driver Pressbyrån i Sverige. Båda uppfyllde samtliga kvalificeringskrav. Enligt tilldelningsbeslutet lämnade den ekonomiskt muskulösa koncernen bakom Pressbyrån det mest fördelaktiga anbudet.


För Abbe som under årens lopp haft regelbunden kontakt med tjänstemän från kommunen var det självklart att han var den som skulle driva kiosken i det nya stationshuset, att det skulle upphandlas kom som en blixt från klar himmel.


– De lovade att hjälpa mig när det var dags men jag visste ingenting. Ingen har informerat mig. Tre dagar innan tiden gick ut kom det en från kommunen och frågade om jag gjort klart. Jag fick anlita en konsult, säger Abbe som under årens lopp haft det kämpigt många gånger. Bland annat har ombyggnaden av Hede station inneburit ekonomiska konsekvenser för honom, liksom nu när trapporna renoveras.


– Jag fick låna en kvarts miljon för att klara det men jag litade fullständigt på dem och väntade på att det nya huset skulle stå klart. Jag står här 15 timmar per dag och hade planerat att kanske kunna anställa en person när jag flyttat in i den nya lokalen.


Abbe säger att han haft förtroende för kommunen men att han känner sig grundligt sviken av myndigheterna. Han kommer att överklaga.


– Jag har bara några dagar på mig och har fått anlita en jurist. Varför ska jag behöva lägga hundratusentals kronor på det för att få tillgång till en lokal? Jag vill gärna fortsätta driva min verksamhet och försörja min familj, säger han.  Bildtext:
Chockbesked. Abbe som driver Hede gatukök är förtvivlad. Han förlorade upphandlingen och får inte driva vidare sin verksamhet i det nya stationshuset. Flera av Abbes stamkunder har hört av sig och är upprörda. "Jag har fått ett muntligt löfte, de har varit här och visat mig ritningar och lovat att sätta den här kiosken framför alla", säger han.  


foto: Christina Nordwall