”Pengarna är plåster på såren” säger Abbe Chamoun. Arkivbild: Kristian

 

I dagarna har Abbe Chamoun flyttat in i Hede station för att driva Pressbyråkiosken. Nu får han 300 000 kronor i ersättning för konflikten med kommunen.

 – Det är plåster på såren, säger Abbe Chamoun.

 

När kioskverksamheten i Hede station upphandlades var de flesta, inklusive Abbe Chamoun, övertygade om att han skulle få kontraktet och kunna flytta över sin verksamhet från gatuköket utanför.

Han godkände därför ett temporärt arrende för resten av 2018. Men när det väl blev upphandling förlorade Abbe till Pressbyrån på grund av ett ofullständigt anbud.

Han menade att kommunen lurat honom och inte gett rätt information, medan de ansvariga på kommunen hävdade att allt gått rätt till.

Pressbyrån insåg vilken goodwill Abbe Chamoun hade och erbjöd honom franchiseavtalet. Det gick i lås, och idag är det högtidlig invigning i stationshuset.

 

Men samtidigt innebar det hela en ekonomisk smäll. Abbe krävde via advokat 600 000 kronor i ersättning. Nu har det blivit förlikning. 300 000 kronor betalar kommunen.

Samhällsbyggnadschefen Emma Kjernald hävdar fortfarande att kommunen inte gjort något fel när man sa upp arrendet.

– Våra advokater var ganska säkra på att vi skulle vinna, men lagstiftningen kring arrenden är komplicerad, så vi valde förlikning, vi ville göra processen så kort som möjligt.

Abbe Chamoun är inte nöjd.

– Nej, jag har förlorat 1,8 miljoner, och ska betala min advokat, men de här pengarna är i alla plåster på såren.