ÅSIKTER 2022-03-22 KL. 13:00

Krönika: Vänner och de vi inte känner

Av Sonja Vos

Krönika: Vänner och de vi inte känner

Vad är en vän? Måste det vara någon du träffar ”på riktigt” eller kan det vara någon du aldrig tidigare har träffat?

Definitionen av ordet ”vänskap”, när jag letar upp detta på internet, är denna: ”Vänskap är en social relation i vilken de båda parterna känner tycke för varandra och hyser ömsesidig tillit och respekt.”

Med andra ord, en vän är någon du väljer att släppa in i ditt liv, en brevvän, någon du har träffat i en grupp på Facebook, eller någon du träffar på riktigt.

Jag är med i en hel del grupper om andra världskriget på Facebook, eftersom ett av mina stora intressen är historia, och då främst den perioden.

När man kommenterar saker och lägger ut saker själv, får man lätt kontakt med andra, som har liknande intressen.

Sedan många år tillbaka har jag haft kontakt med en del människor från Storbritannien och Kanada, som jag anser ha blivit riktigt bra vänner. Vi bryr oss om varandra, stöttar varandra när det behövs och några av oss skickar julkort, födelsedagskort och ibland även små presenter till varandra.

En av dessa vänner är född 1945. Hennes pappa var pilot i kanadensiska flygvapnet och blev nerskjuten över Hannover bara någon månad efter att hon föddes, så mer än några bilder och berättelsen om honom har hon inte.

När jag åker bil till mitt hemland Nederländerna, tar jag oftast en liten omväg för att besöka hennes pappas grav i Becklingen. För mig är det viktigt att kunna hedra hans minne och hon blir så tacksam när någon hälsar på honom.

Nu ska hon komma till Nederländarna i maj, på en resa med en grupp veteraner från andra världskriget och deras anhöriga, och jag hoppas verkligen att vi äntligen kan träffa varandra. På grund av covid har tidigare resor blivit inställda, men nu verkar det som hon äntligen kan komma till Europa igen.

Jag hoppas att jag då även kan få träffa en nederländsk tjej som jag har haft kontakt med i något år nu. Vi har så otroligt mycket gemensamt, att det nästan känns som vi skulle kunna vara släkt. Vi har nästan dagligen kontakt och jag ser fram emot hennes historier, bilder på deras valp och hur det går med hennes nystartade företag.

Jag antar att de flesta av oss har olika uppfattningar om vad vänner är, men kom ihåg: en främling är en vän du ännu inte lärt känna.
SENASTE TV-NYHETERNA

Snart dags för kulturfestival igen
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 10:00

Snart dags för kulturfestival igen

Kanske privatisering - men inte nu
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 07:00

Kanske privatisering - men inte nu

Nya arbetssätt ska ge fler tillgång till Kulturskolan

Resor under pandemin blev till bok
KULTUR & NÖJE 2022-05-26 KL. 17:00

Resor under pandemin blev till bok

Åsabon Jan Hansson hittade nya favoritstäder

Delad pott på Tingbergsvallen
SPORT 2022-05-26 KL. 14:27

Delad pott på Tingbergsvallen

Sommarbar med fokus på lokal öl i Åsa
NYHETER 2022-05-26 KL. 14:00

Sommarbar med fokus på lokal öl i Åsa

Misstänkt kvinnomisshandel
BLÅLJUS 2022-05-26 KL. 10:44

Misstänkt kvinnomisshandel

Victor Palm satsar på film i Los Angeles
FAMILJ 2022-05-25 KL. 20:00

Victor Palm satsar på film i Los Angeles

”Mål behövs men resan är det viktiga”

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

NYHETER 2022-05-27 KL. 16:00
Lanbit i gång igen

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Fångar legendarer under promenad

Fångar legendarer under promenad

Det är ”raidhour” och utanför Villa Solbacka har ett 20-tal personer samlats. Ikväll finns chansen att fånga legendariska Pokémon. – Vissa Pokémon måste man vara flera för att fånga, tanken med det är att man ska samarbeta, säger Malin Börjesson som i stort sett dagligen spelar Pokémon GO.