ÅSIKTER 2022-04-09 KL. 13:20

Krönika: Vård på liv och död

Av Filippa Andersson

Krönika: Vård på liv och död

Det är midnatt och jag sitter på en uppblåsbar yogaboll i hörnet av förlossningsrummet. Jag ska spendera en del av natten på förlossningsmottagningen för att följa en barnmorskas arbete. I mobilen som jag precis satt på ljudlöst och lagt ner i den lite för stora gröna landstingsskjortan kom det för en stund sedan en notis om ett skolattentat på ett gymnasium. Det var tack och lov ingenting man någonsin själv funderade på under tiden på Aranäs. Hur är det möjligt att någon sådant händer? Allvarligt skadade hade jag läst, vad kan det innebära?

”Kan ni inte bara snitta mig!?” Jag väcks snabbt ur mina tankar. Jag kan ännu inte så mycket om förlossningar, men förstår att ett kejsarsnitt nu är alldeles för sent. Barnets huvud har redan kommit ut och efter nästa värk borde mamman få upp barnet på bröstet. Och så kommer det bebisskrik vi alla har väntat på! Pappan till barnet börjar sakta få tillbaka färgen i ansiktet igen och fäller några glädjetårar. ”Hon har fått ditt hårfäste!” utbrister mamman vars smärta försvunnit på bara några sekunder. Jag som precis sett min första förlossning känner mig rörd när vi lämnar paret ifred med sin bebis.

Det är nu tidig morgon och jag tittar mot ultraljudsskärmen hos en annan patient. En kvinna i vecka tjugo har kommit för en extra kontroll. Barnmorskan tittar på fostrets alla organ. ”Jag kommer vara tyst en stund nu, och det betyder inte att något är fel utan bara att jag koncentrerar mig” säger barnmorskan. Hon visar oss till slut det tickande hjärtat och förklarar att allt ser bra ut. Kvinnan som tydligen hållit andan hela undersökningen andas ljudligt ut. Hon får ett videoklipp av ultraljudet skickat till sin mobil för att kunna visa partnern som i pandemitider inte får följa med in.

Det har börjat ljusna ute och nattens placering som avslutats på den gynekologiska akutmottagningen börjar lida mot sitt slut när sista patienten ropas in. Hon är ung, och smärtan gör henne ynklig. Jag tycker synd om henne och räcker över en näsduk när gråten tar över samtalet. Läkaren misstänker en cysta på äggstocken och patienten ser lättad ut när hon får höra att det finns en orsak till smärtan. Jag och läkaren går tillsammans ut ur rummet för att rådfråga en äldre kollega. Den äldre kollegan får i sin tur ringa en ännu äldre kollega. Akutvården är noggrann, effektiv och väger ständigt nytta och risk mot varandra.

Jag avslutar passet och tar åter upp telefonen. Under tiden som jag har mött liv som fötts har två kvinnor förlorat sina. När jag sett föräldrar bli till har två andra föräldrarpar förlorat sina döttrar. Skoldådet i Malmö vet vi ännu inte mycket om men mot bakgrund av tidigare dåd är det känt att det inte är ovanligt att gärningspersonen har en historia av psykisk ohälsa som samhället inte fångat upp. Jag ser fram emot tiden då vården för psykisk ohälsa är lika effektiv som den akutvård jag fått vara en del av inatt.SENASTE TV-NYHETERNA

Hjälp - vi har blivit med höns!
JOBB & PENGAR 2022-05-27 KL. 09:00

Hjälp - vi har blivit med höns!

Kanske privatisering - men inte nu
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 07:00

Kanske privatisering - men inte nu

Nya arbetssätt ska ge fler tillgång till Kulturskolan

Resor under pandemin blev till bok
KULTUR & NÖJE 2022-05-26 KL. 17:00

Resor under pandemin blev till bok

Åsabon Jan Hansson hittade nya favoritstäder

Fjärås vände underläge till seger
FOTBOLL 2022-05-26 KL. 14:17

Fjärås vände underläge till seger

Veteranrally lockade många
KULTUR & NÖJE 2022-05-26 KL. 11:20

Veteranrally lockade många

Framgångsrikt arbete mot barnfetma
NYHETER 2022-05-26 KL. 09:00

Framgångsrikt arbete mot barnfetma

Victor Palm satsar på film i Los Angeles
FAMILJ 2022-05-25 KL. 20:00

Victor Palm satsar på film i Los Angeles

”Mål behövs men resan är det viktiga”

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

NYHETER 2022-05-27 KL. 16:00
Lanbit i gång igen

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Fångar legendarer under promenad

Fångar legendarer under promenad

Det är ”raidhour” och utanför Villa Solbacka har ett 20-tal personer samlats. Ikväll finns chansen att fånga legendariska Pokémon. – Vissa Pokémon måste man vara flera för att fånga, tanken med det är att man ska samarbeta, säger Malin Börjesson som i stort sett dagligen spelar Pokémon GO.