ÅSIKTER 2022-05-28 KL. 17:30

Krönika: Skönt att det gåratt tänka om

Av Andreas Scheffel

Krönika: Skönt att det gåratt tänka om

För tre år sen eldhärjades Notre-Dame de Paris. Även om katedralen till största delen klarade sig så var det som om Paris själva själ hade sargats av lågorna. Jag skrev då en krönika där jag drog paralleller till Kungsbacka och vår historia av förödande bränder. Jag ställde också frågan vilken av våra byggnader som skulle saknas mest om den eldhärjades. Min högst ovetenskapliga slutsats var att det mest symbolladdade huset är det lilla vattentornet på Tölöberg.

Den stundande renoveringen av Kungsbacka torg har fått mig att återigen fundera kring den här frågan, men inte främst kring byggnader den här gången. För om jag till-åter mig att fortsätta filosofera lika fritt kring saker som allra mest förknippas med vår stad så är det Lars Stocks och hans konst som först dyker upp på näthinnan när jag sluter ögonen. Kanske är det här en generationsfråga, men för mig som är född på 80-talet så har hans egensinniga skulpturer funnits jämt och de gav mig mina första upplevelser av offentlig konst. När jag var barn så kändes det som att de fanns precis överallt. Så är det förstås inte, men han finns i alla fall representerad på tre ställen i vår stad.

På Elof Lindälvs gymnasium har vi ”Gunghästen”. Jag minns att jag tyckte att den var lite läskig när jag var liten. Den ståndaktige riddaren såg på nåt sätt väldigt hotfull ut, trots att jag redan då fattade att det nog inte var så allvarligt eftersom riktiga riddare ju inte rider på en gunghäst. Humorn i verket greppade jag först när jag blev äldre. ”Fredsträdet” med den tillhörande klippväggen på Kungsmässan var jag dock kär i från början. Det var en mäktig känsla att som liten stå och titta upp på verket som tycktes sträcka sig upp i himmelen. För en femåringkan en våning upp kännas hur högt som helst. Och för mig som bodde på landet och inte hade möjlighet att ta mig in till staden för egen maskin så var det en höjdpunkt när man fick plinga i klockorna och kasta ett mynt i fontänen. Att de murriga konstverken fortfarande finns kvar på Kungsmässan känns smått fantastiskt med tanke på att de verkligen inte passar ihop med köpcentrets i övrigt kliniska profil. All heder till fastighetsägaren!

Men jag vågar nog påstå att det är ”Livets träd” vid Kungsbacka torg som är Stocks allra kändaste verk i vår stad. Det fungerade nästan lite som en lekplats när innerstan besöktes i min barndom. Jag tyckte mycket om att doppa fötterna i vattnet och att klättra runt på de olika delarna. Särskilt den märkliga gungan gjorde intryck. Det kändes högtidligt att inte bara betrakta ett verk utan att få bli en del det. För första gången i mitt liv förstod jag att konst kan kännas i kroppen och inte bara i huvudet.

Tio år har gått sen torget byggdes om och ”Livets träd” stympades. Jag tillhör de som tycker att mycket blev bättre efter renoveringen, men att slakta Kungsbackas mest ikoniska konstverk hör inte till den kategorin. Det är skönt att det går att tänka om och att kommunen nu äntligen rättar till misstaget. Att Lars Stocks verk nu återställs känns fint ända in i hjärtat hos min inre konstälskande femåring.Upptäck geologiska sevärdheter till fots
KULTUR & NÖJE 2022-06-25 KL. 14:00

Upptäck geologiska sevärdheter till fots

Sommarspecial: Dagsutflykter nära Kungsbacka

SENASTE TV-NYHETERNA

Blommor, inredning och fika i Torestorp
KULTUR & NÖJE 2022-06-24 KL. 11:00

Blommor, inredning och fika i Torestorp

Sommarspecial: Dagsutflykter nära Kungsbacka

SVT sänder midsommarkonsert från Äskhult
KULTUR & NÖJE 2022-06-24 KL. 10:00

SVT sänder midsommarkonsert från Äskhult

Förlorade poängen i slutminutrarna
FOTBOLL 2022-06-23 KL. 23:03

Förlorade poängen i slutminutrarna

Lerkil starkare i derbyt
FOTBOLL 2022-06-23 KL. 22:20

Lerkil starkare i derbyt

Persson skrällde - fixade VM-medalj
SPORT 2022-06-23 KL. 19:48

Persson skrällde - fixade VM-medalj

Det gamla gästgiveriet i Åsbro har fått nytt liv
KULTUR & NÖJE 2022-06-23 KL. 18:00

Det gamla gästgiveriet i Åsbro har fått nytt liv

Margurite och Marcus har skapat en ny mötesplats

Döms till fängelse för stor knarkodling
NYHETER 2022-06-23 KL. 16:51

Döms till fängelse för stor knarkodling

Blir ingen covidbonus
NYHETER 2022-06-23 KL. 16:00

Blir ingen covidbonus

Man sexuellt ofredade sjuksköterska
NYHETER 2022-06-23 KL. 15:07

Man sexuellt ofredade sjuksköterska

Avmattat intresse för reko-ringen i Kungsbacka
NYHETER 2022-06-23 KL. 06:40

Avmattat intresse för reko-ringen i Kungsbacka

"Vi vet inte vad det beror på"

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Unik plats för konst och skapande

Unik plats för konst och skapande

Ett gammalt pannhus där det på 80- och 90-talet anordnades ravefester har i dag blivit ett rum för samtida konst och skapande verkstäder. Men Röda Sten lockar även till sig skejtare och graffitimålare. – Det finns inte många sådana här platser bevarade i dag, säger Elin Liljeblad, kommunikatör på Röda Sten Konsthall.