ÅSIKTER 2022-04-17 KL. 14:00

Krönika: Betraktelser från en nykläckt flyttfågel

Av Andreas Scheffel

Krönika: Betraktelser från en nykläckt flyttfågel

Jag har just varit med om nånting stort. Något som har ställt det mesta här i livet på ända och skakat själva fundamentet för min existens. Jag har nämligen flyttat. Ja, jag vet; för de flesta är det kanske ingen stor grej, folk flyttar liksom hela tiden. Men innan du dömer ut mina ordval som orimliga så betänk att jag bodde i min numera före detta lägenhet (det kommer ta tid att vänja sig vid att kalla den före detta) i 16 år. Det är faktiskt remarkabelt länge med tanke på att jag var 23 när jag flyttade in och 39 när jag nu flyttar ut. Just den perioden i livet när folk vanligtvis flyttar som mest har jag suttit och tryckt på min hyresrätt i Kungsbacka innerstad. Inte har jag gjort mycket för att främja politikernas vision om flyttkedjor.

Jag är helt enkelt en trygghetnarkoman av rang. Att stanna kvar på samma ställe har passat mitt övriga liv väldigt bra. Jag håller på med scenkonst och vårdarbete och då finns det tillräckligt med spänning i livet utan att jag behöver rycka upp mina rötter stup i kvarten. Men nu var det dags att röra på sig. Anledningarna till det är flera, men framför allt så ska det bli väldigt kul att på allvar bygga bo med min sambo. När vi blev tillsammans så flyttade hon in i min ungkarlslya och även om hon definitivt har satt sin prägel på lägenheten genom åren så är det ändå nåt annat att flytta till något nytt gemensamt.

En flytt är förstås också ett enastående tillfälle att göra sig av med gamla grejer som man inte längre behöver eller vill ha. Men eftersom jag är en äkta samlarnörd så blir den processen allt annat än lätt. Att gå igenom allt har varit en känslostorm. Karaktärsdanande, absolut, men ärligt talat också skitjobbigt. Att se mina skivor, serietidningar, tv-spel och gamla manus till pjäser som jag har medverkat i nerpackade i kartonger har satt perspektiv på saker och ting. Jag kan ibland få ett nästan andligt förhållande till vissa prylar och det har varit intressant att se vad som verkligen betyder något för mig och vad som inte gör det. En del har jag gjort mig av med men det mesta fick följa med till den nya lägenheten. Mitt samlande är trots allt en så stor del av det som är jag och att skicka bort allt vore som att kapa en del av mig själv.

En annan sak som har varit jobbig mest den här flytten är att jag numera inte längre kan kalla mig innerstadsbo. Det har varit en viktig del av min identitet i att bo i Kungsbackas historiska centrum, en stadsdel som alla har en åsikt om. När jag under åren har diskuterat, debatterat och skrivit om innerstaden så har det varit skönt att kunna backa upp mina ståndpunkter med att jag pratar om mitt eget kvarter. Det känns faktiskt som att folk har lyssnat lite extra just av den anledningen. Framöver blir jag bara en vanlig tyckare i ämnet. Det kommer också ta tid att vänja sig vid.

Så kommer det då ta 16 år till nästa gång jag byter bostad? För tillfället känns det som att jag aldrig vill flytta igen, men har jag nu dragit bort det där jobbiga plåstret så kanske det är bra att smida innan järnet helt har kallnat. Har rentav ett frö såtts till en blivande bostadskarriär? Fan tro’t, men osvuret är bäst.SENASTE TV-NYHETERNA

Hjälp - vi har blivit med höns!
JOBB & PENGAR 2022-05-27 KL. 09:00

Hjälp - vi har blivit med höns!

Kanske privatisering - men inte nu
KULTUR & NÖJE 2022-05-27 KL. 07:00

Kanske privatisering - men inte nu

Nya arbetssätt ska ge fler tillgång till Kulturskolan

Resor under pandemin blev till bok
KULTUR & NÖJE 2022-05-26 KL. 17:00

Resor under pandemin blev till bok

Åsabon Jan Hansson hittade nya favoritstäder

Fjärås vände underläge till seger
FOTBOLL 2022-05-26 KL. 14:17

Fjärås vände underläge till seger

Veteranrally lockade många
KULTUR & NÖJE 2022-05-26 KL. 11:20

Veteranrally lockade många

Framgångsrikt arbete mot barnfetma
NYHETER 2022-05-26 KL. 09:00

Framgångsrikt arbete mot barnfetma

Victor Palm satsar på film i Los Angeles
FAMILJ 2022-05-25 KL. 20:00

Victor Palm satsar på film i Los Angeles

”Mål behövs men resan är det viktiga”

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

NYHETER 2022-05-27 KL. 16:00
Lanbit i gång igen

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Fångar legendarer under promenad

Fångar legendarer under promenad

Det är ”raidhour” och utanför Villa Solbacka har ett 20-tal personer samlats. Ikväll finns chansen att fånga legendariska Pokémon. – Vissa Pokémon måste man vara flera för att fånga, tanken med det är att man ska samarbeta, säger Malin Börjesson som i stort sett dagligen spelar Pokémon GO.