Annons

Sandsjöbacka trail åter till grunderna

Robert Rundqvist var med och kläckte idén för Sandsjöbacka Trail för tio år sedan. Och inför den tionde upplagan vill de hitta tillbaka till grundidén.

– Vi ville göra något som är lite mer spännande och utanför bekvämlighetszonen för löparna, säger Robert Rundqvist.

Sport | 09 Januari 2020 19:00

Starten av Sandsjöbacka Trail i Kungsbacka 2016. I år har arrangörerna valt att återgå till grunderna och dessutom lägga till ett 177 kilometers långt lopp.

FOTO: Einar Kjartansson

Fakta

Sandsjöbacka Trail
Upplaga: 10:e
Distanser: 100 miles (177 kilometer), 50 miles (90 kilometer) Marathon+ (55 kilometer)
Starter: 100 miles: Varberg lördag kl 11.00. 50 miles: Tjolöholms slott söndag 06.00. Marathon+: Lindälvshallen söndag 08.00

LÖPNING. I fjol var trailloppet en hit. En så pass stor hit att arrangörerna hade svårt att mäkta med. Därför har de valt att skala av tävlingen från tre dagar till två och dessutom minska antalet distanser.

– Vi ska tillbaka till äventyrskänslan där det inte är lika tillrättalagt, säger banchefen och idémakaren Robert Rundqvist.

På vilket sätt var det tillrättalagt tidigare?

– Vi hade en markerad bana och ganska många vätskekontroller. Nu har vi skalat bort nästan varannan vätskekontroll och inte markerat banan utan löparna får själva navigera

Ny distans

Trots att de väljer att återgå till grunderna finns det nyheter även för i år. Och det är en extrem nyhet – ett 100 miles lopp (177 kilometer) har lagts till. Starten går vid Varbergs fästning och målgång sker vid Röda Sten i Göteborg.

Löparna förväntas trilla in vid kontrollen intill Elof Lindälvs gymnasium strax innan midnatt på lördagen.

– Det passade bättre i det avskalade konceptet där det är lite självförsörjande.

Tre startskott kommer att gå under helgen. Förutom det långa loppet med start i Varberg kommer även ett 50 miles lopp (90 kilometer) arrangeras där starten går vid Tjolöholms slott och avslutas vid Röda Sten. Och även ett lopp på 55 kilometer som startar vid Lindälvshallen med målgång i centrala Kungsbacka. 200 deltagare är anmälda till den korta distansen. 80 till 50 milesloppet och 30 löpare ska ge sig på det långa och tuffa 100 milesloppet.

Tillbaka till grunderna

Till tioårsjubileet ville arrangörerna göra något annorlunda – och hitta tillbaka till grundvisionerna som fanns med från start.

– Det finns väldigt många lopp i dag och vi funderade på vad vi ville göra. Detta är inte ett Göteborgsvarv och det kändes som att vi mer hade gått åt det hållet. Så vi ville ta ett steg tillbaka och göra något som är lite mer spännande och utanför bekvämlighetszonen för löparna, säger Rundqvist.

Låter lite som en identitetskris?

– Haha, kris är väl ett starkt ord. Men vi funderade på hur vi ville göra och då kände vi att vi ville testa det och gör säkert en hybridvariant nästa år.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

"Jag käkade tre lådor pasta och drack tre öl"

Sport Stefan Fastesson från Kullavik vann den första upplagan av Halland Ultra Beach. Ett lopp som gick från ...

Nytt löparkoncept till Särö

Sport Testrundan är avklarad och nu är Backyard Ultra Särö redo för sin tävlingspremiär. När flera ...

Motionsspår avstängt för slukhål

Sport Motionsspåret i Frillesås är avstängt på grund av ett stort hål mitt i spåret. Uppdaterad. ...
Annons