BANDY 2018-09-07 KL. 08:00

”När jag kollar tillbaka är det med en otrolig glädje”

Camilla Johansson praktiskt taget föddes in i bandyvärlden. Det började på ”Sjöarn” – det slutade som fyrfaldig världsmästare. 30-åringen har nu lämnat isen för gott.

 

BANDY. Fyra VM-guld. Det senaste i vintras när hon själv avgjorde med matchens enda mål. Lika många SM-guld. Dessutom blev hon utsett till Årets spelare 2018. Camilla Johansson glödde säsongen som gick. Hon är mitt i sin idrottsliga topp – en av världens absolut vassaste spelare. Det är inte riktigt rätt – numera har är bytts ut till var. Karriären är över.

 

De senaste åren har Camilla Johansson tvekat under sommarhalvåret om hon har krafterna att fortsätta. Men energin har infunnit sig fram tills i år. Nu har 30-åringen meddelat att karriären är över. Det började på Sjöaremossen som liten knodd. Nu mer än 25 år senare har hon tagit en paus i arbetet. Kaffekoppen fylls på. Solen strömmar in genom fönstret.

– Jag känner mig klar. Ska jag spela ska det vara 110 procent, tidigare har jag känt suget när laget har börjat träna tillsammans. Så var det inte i år, säger hon.

– Hon lämnar ett stort tomrum, säger förbundskaptenen Magnus Nordin.

 

Hela familjen Johansson är bandy. Pappa Arne är numera med i ledarstaben i Frillesås BK, storebror Fredrik lirar och lillebror Mattias har ena skridskon i spelet och den andra i tränarskapet. Det har alltid varit bandy. Och stödet har varit ovärderligt.

– Mamma i kiosken, pappa som tränare och bröderna som spelade… De har varit med hela vägen. De har stöttat otroligt mycket. Jag har dem att tacka för allt som jag har fått uppleva. 

 


p>

 

För Camilla Johansson var det träning med killar måndagar och onsdagar, tisdagar och torsdagar körde hon med tjejerna i ung ålder. Helgerna var det match. Drömmarna var aldrig landslag och VM-guld. Hon undrade bara hur långt hon kunde nå.

Varför blev det bandy?

– Det var ett ganska självklart val. Farten och vändningarna, det händer saker.

Hur känns det att det är över?

– Det börjar smälta in. När jag kollar tillbaka är det med en otrolig glädje. Jag blir glad när jag tänker på bandy och vilka framgångar som jag har fått vara med om.

– Hon har inte bara vunnit. Hon har haft en stor roll i de lagen. Camilla är en vinnartyp, hon lyfter sig i de avgörande matcherna, säger Magnus Nordin.

Det var ingen slump att hon avgjorde VM-finalen i år?

– Nej. Många andra är duktiga, men hon gör de avgörande sakerna. Trots att de andra lagen vet att hon är bra och sätter extra bevakning på henne så kan hon ändå avgöra. Hon har alltid haft det. Hon är teknisk och kraftfull, om någon är komplett så är det hon, säger förbundskaptenen.

 

Hemma är alltid Frillesås

 

Som seniorspelare lirade hon bara Kareby IS i Kungälv. Det har funnit locktoner från andra klubbar men det har aldrig varit riktigt nära. Väckarklockan har ringt i Göteborg innan 07, sedan har hon tagit plats på gården i Frillesås vid 08, jobbat till 15 innan bilen tagit sikte på Göteborg. Lite mat innan kvällsträning för att sedan vara tillbaka i lägenheten runt 23. Camilla Johansson berättar att det beror på att de varit en tajt grupp som gjort en resa tillsammans. Från att ha krigat för nytt kontrakt till att lyfta SM-pokalen. Samtidigt har hon haft bra tränare. Men även närheten till Frillesås har varit en faktor. Hon skrattar.

– Ja, och att jag är hemkär har varit en faktor.

Var är hemma?

– Hemma är alltid Frillesås.

Vad kommer du att sakna?

– Att vara del av ett lag och ha ett gemensamt mål att sträva efter. Det jag har fått uppnå är få förunnat, sedan att spela bandy. Jag älskar det!

 


p>

 

Camilla Johansson sammanfattar framtiden med tre ord. Lantbrukare. Träning. Bandysupporter. Hon ser framemot att ställa sig på Sjöaremossen för att se sitt kära FBK göra elitseriedebut. På frågan hon själv ställde i början av karriär ”Hur långt kan jag nå?” svarar förbundskaptenen Magnus Nordin:

– Visst är hon en av de främsta genom alla tider.



TV-klipp och nyheter

BLÅLJUS 2024-04-17 KL. 12:45
Premium

"Jag är inte en kaninkokerska"

Kvinan åtalas för ofredande efter Tindermöte

Hackspettdispens för Onsalavägen
TRAFIK 2024-04-16 KL. 16:00
Premium

Hackspettdispens för Onsalavägen

Skräp ska plockas i Kungsbacka
NYHETER 2024-04-16 KL. 11:00
Premium

Skräp ska plockas i Kungsbacka

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | KONST 2024-04-17 KL. 19:00
Målar med händerna
Premium | NYHETER 2024-04-17 KL. 14:30
Får inte pengar för inställd resa
Premium | BLÅLJUS 2024-04-17 KL. 12:45
"Jag är inte en kaninkokerska"
Premium | BOSTÄDER 2024-04-17 KL. 09:00
Nej till Plymouthbröderna i Fjärås

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.