NYHETER 2018-06-26 KL. 07:04

En källa till glädje

TV-klipp och nyheter

När du läser det här (och när jag skriver det också, faktiskt) så har jag semester. Det innebär att både min kropp och min själ har tagit tillfälligt ledigt. Prioriteringar förändras, det viktiga blir trivialt och det triviala blir viktigt. De stora frågorna får stå tillbaka ett slag och jag tar tillfället i akt och filosoferar över det lilla i tillvaron. Kanske är det därför som jag helt plötsligt får en sån lust att berätta om min kärlek till Glädjens källa?

Vänta lite här nu, kanske du säger då. Menar du Glädjens källa som i den där halvsunkiga fontänen i Badhusparken?
Ja, just den! svarar jag då. Jag har nämligen ett väldigt speciellt förhållande till den något dysfunktionella vattenspridaren. Jag bor bara ett stenkast bort från Badhusparken, rent bokstavligt om det inte hade stått ett hus i vägen, och nästan varje gång jag ska ta mig till fots någonstans så passerar jag fontänen. Ofta flera gånger varje dag. Det är väl antagligen därför som den har tagit en sån stor plats i mitt hjärta. Den är som en kär men lite skröplig vän som jag tjingsar på när jag är på väg till eller från hemmet, alltid lite orolig för hur hen ska må idag. Får vattnet rinna fritt eller har den slammat igen av skräp? Har den blivit utsatt för ännu en diskmedelsattack? Håller lagningen av den där armen som aldrig riktigt återhämtade sig efter att någon ondsint varelse kapade av den? Och, hemska tanke, har kanske ännu fler kroppsdelar blivit avsågade?

Det finns också en känsla av identifikation i min relation till Glädjens källa. Varje gång fontänen slutar fungera så lusläser jag lokaltidningarna efter besked från kommunen om vad anledningen är. Oftast förgäves. Det verkar inte finnas nån anledning, Glädjens källa vill bara inte fungera. Precis så som vi människor ibland bara havererar, till synes utan orsak. Och det där märkliga emballaget som den kläs in i varje höst och som får sitta på till uteserveringarna öppnar. Lika instängd som Glädjens källa är i sin vintersarkofag, lika instängd är jag i vinterhalvårets eviga mörker. Men när locket väl lyfts bort, vilken pirrande känsla i hela kroppen! Våren! Sommaren! Livet! Och vilken besvikelse när det visar sig att själva skulpturen inte alls finns där under utan det sticker bara upp några tomma ledningar ur ett stenröse. Det kan dröja fler dagar innan de fyra figurerna i toppen är på plats. En påminnelse om att varmare tider inte alls löser alla våra problem utan att vi faktiskt måste ta tag i det som skaver i våra liv.

Glädjens källa är mer än en luggsliten skulptur föreställandes ett barn som sprutar ner sina tre kompisar med vatten. Det är en kär vän till mig och kommer jag på dig med att göra hen illa så kommer jag… gå hem och deppa en stund. Och kanske skriva en krönika om det.



TV-klipp och nyheter

Utsatt jobb – men Krister trivs med att vara polis
NYHETER 2024-03-29 KL. 09:00
Premium

Utsatt jobb – men Krister trivs med att vara polis

Samarbeten nyckeln till att vinna kamp mot brottsligheten

Fler nyheter

LÄS SENASTE E-TIDNINGEN


Fler E-tidningar

SENASTE NYTT

Premium | FOTBOLL 2024-03-29 KL. 15:00
Kungsbackaquizet med det svarta fåret
Premium | FOTBOLL 2024-03-29 KL. 14:08
Nykomlingen från hela Kungsbacka
Premium | HANDBOLL 2024-03-28 KL. 21:35
Mittsexan duckade mardrömsslutet

Fler nyheter

DÖDSANNONSER

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse fixar allsång med extra allt

Lasse Kronér gör sin egen grej och bjuder in favoritartisterna till sköna kvällar på Tjolöholm.