Annons

2 700 hushåll får högre hyra

2 700 hushåll i Kungsbacka får högre boendekostnad när ytterligare ett antal privata värdar höjer hyrorna. För storvärden Aranäs gäller höjningen retroaktivt, från den första maj. Det uppger tidningen Hem & Hyra.

Jobb & Pengar | 01 Juli 2020 18:56

Aranäs hyreshöjningar är klara.

FOTO: Kristian Alm

Flera privata hyresvärdar höjde hyrorna med 1,2–2,3 procent redan vid årsskiftet, i samband med att den kommunala hyresvärden Eksta höjde hyrorna med i genomsnitt 1,75 procent. I uppgörelsen, som då gjordes mellan ombudet RCB Fastighetsutveckling och Hyresgästföreningen ingick 280 av Aranäs lägenheter.

2 700 får höjd hyra

I april följde den privata hyresvärden Balder efter, med en höjning på 1,5 procent. Eftersom uppgörelsen blev färdig sent har företaget valt att skjuta på hyreshöjningen, fram till den första juli och därmed avstå från att kräva betalning i efterskott av hyresgästerna.

Nu har även förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna GFR avslutats. Det betyder höjd hyra för ytterligare 2 700 hyresgäster i Kungsbacka.

Drygt 1 800 av dessa hyr någon av Aranäs 2 100 lägenheter. Det uppger tidningen Hem & Hyra.

Sju olika nivåer

Uppgörelsen innebär att hyrorna höjs i sju olika nivåer, från 0,85 procent till 1,97 procent, där den högsta nivån motsvarar cirka 118 kronor högre hyra per månad för den som tidigare betalat 6 000 kronor per månad för sin lägenhet.

Höjningen är mindre än den höjning som genomdrevs i april förra året, som gav de GFR-anslutna hyresvärdarna rätt att höja hyrorna med 1,69 till 2,16 procent.

Den är också betydligt mindre än hyresvärdarnas utgångsbud på 2,92 procent.

Annons

KOMMENTERA ARTIKELN

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.

Läs Även

Färre lokala konkurser – trots pandemin

Jobb & Pengar Antalet konkurser ökade i juli. Men Kungsbackas företag har hittills stått stadigt i coronakrisen. Enligt sajten Kreditrapporten minskade ...

Stekhett veckoslut på intåg

Nyheter Kontrollera att kylklamparna ligger på plats och sök skugga om du inte njuter av höga temperaturer och stekande ...

Ilsken älgko i motionsspåret

Nyheter En älgko med två kalvar rör sig på motionsspåret i Vallda Palta. Hon är aggressiv och vill ha ...
Annons