Vädret idag
Mestadels molnigt
3°C
Prognos februari 20, 2019
dag
Skurar
6°C
 

152 billiga hyresrätter byggs i Kolla

Nu byggs 152 billiga hyresrätter i Kolla Parkstad. Det är resultatet av dels en anbudstävling, dels en rabatterad försäljning till Eksta.

 

Det börjar ta slut med tomter i Kolla Parkstad. Men nu ska ett större hål i mitten av området bebyggas med små, billiga hyreslägenheter.

Kommunen har sålt två tomter intill varandra, där kraven varit att hyrorna ska vara så låga att projekten har rätt till statligt stöd för billigt boende. Det innebär att det inte får kosta mer än 1 450 kronor per kvadratmeter och år. Det innebär cirka 7 250 kronor i månaden för en lägenhet på 60 kvadrat.
Det största projekt avgjordes genom anbud. Kombinationen av bästa möjliga pris på tomten och bäst utformning avgjorde.

 

Av fem anbud valde kommunen det från Göteborgsbaserade BJC. Det betalade 27 miljoner för tomten (näst bäst) och hade den bästa utformningen enligt bedömarna.

Dessutom lovar BJC att bygga husen på 50 veckor (!) från startbesked.

Det ska man klara genom att använda prefabricerade träelement som byggs på fabrik och monteras ihop på plats. Till exempel kan ett helt badrum med alla installationer levereras färdigt och kopplas ihop med andra delar av huset.

Enligt beskrivningen får husen fasader i trä som återkopplar till Kungsbackas äldre träbebyggelse. Vid det lilla torget i öster blir det plats för någon form av restaurang, kafé eller servicebutik. På vindarna ska det finnas möjlighet att skapa gemensamma takterrasser samt gemensamhetslokal.

De fyra huskropparna mellan Solstensvägen och Ädelsstensvägen kommer att inrymma 40 stycken ettor, 44 tvåor och 28 treor. Alla blir alltså hyresrätter. BJC kommer själva att förvalta husen.

 

Fakta: BJC Group

  • Företaget är baserat i Göteborg sedan 1991 och köper, säljer, bygger och förvaltar fastigheterö. Företaget skapar bostäder i hela ”bokedjan” dvs studentboende, särskilt boende (LSS) , hyresrätt och bostadsrätt samt seniorboende genom delägda Bo Aktivt.

 

På tomten intill blir det Eksta som får bygga. Det blir fyra tvåplanslängor och tre parhus, sammanlagt 40 lägenheter. Eksta tänker bygga enligt sin konceptmodell som man använt på fler ställen i kommunen.

Även här har tanken hela tiden varit att hyrorna ska ner på den nivå som ger statligt bidrag.

Men det visade sig att det var svårt att klara inom detaljplanen med de lägenhetsstorlekar man ville ha.

För att ändå få ner priset, valde kommunledningen att pruta lite på tomtpriset. I stället för värdering på 15, 3 miljoner fick Eksta köpa den för 13,1.

Därmed håller kalkylen. En förlust för kommunkassan, men en vinst för de hyresgäster som flyttar in, är motivet. Dessutom stannar ju pengarna i kommunens eget bolag. Exakt samma modell användes när Eksta nyligen byggde i Tölö ängar.

Lägenheterna i Kolla Parkstad ska stå klara i mitten av 2019, är planen.

Men det är fler ”billiga” lägenheter på gång. Som Norra Halland tidigare berättat ska HSB bygga runt 190 smålägenheter intill det kommande badhuset, det som kallas Aranäs 4. Det ska bli mest billiga ettor och tvåor, hälften hyresrätter.

En rejäl satsning på att korta bostadskön alltså. Men det lär knappast räcka – efterfrågan i det växande Kungsbacka verkar oändlig.

 

Fakta: Byggbidrag

  • Sverige ligger i topp när det gäller byggpriser och hyror. Det är betydligt dyrare att bo i hyresrätt än i bostadsrätt. Unga som redan har kapital eller möjlighet att låna av till exempel föräldrar kan köpa sig lägre boendekostnader. 
    För att pressa ner hyrorna har regeringen infört en morot. Om man lägger sig på låga hyror (max 1 450 kr per kvadratmeter och år), och dessutom bygger energisnålt, blir det ett rejält bidrag.

 

Skaffa den digitala versionen av papperstidningen här

Kristian Alm
Reporter 0300- 52 13 66

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONSTYCK TILL:

Spelreklamen svämmar över. Borde den regleras mer?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Tisdag 19 februari

kl 9–15 Gällinge träffpunkt för seniorer i Gällinge församlingshem.

kl 9.30–11.30 Kyrkans öppna förskola i Varlakyrkan. För barn 0-5 år i vuxens sällskap.

Kl 10.30–13 Stickcafé i Kuggaviksgården, Åsa. Arr: Kungsbacka hemslöjdsgille. 

kl 11–13 Släktforskarhjälp på Onsala bibliotek. Hallands Släktforskarförenings Kungsbackagrupp hjälper till.

kl 11 Musikunderhållning på Fjärås...

Läs Mer

Så här funkar eNH!