Vädret idag
Mestadels molnigt
19°C
Prognos juli 21, 2019
dag
Delvis soligt med åskstorm
21°C
 

100 grader

Den 7 januari skrev Financial Times en artikel om klimatförändringarna och om att det just noterats en skillnad i temperatur på nästan 100 grader mellan Mount Washington i östra USA och Sydney i Australien.

 

Den 15 januari skrev Ny Teknik att det är ”Extremt osannolikt att målet nås” och hänvisade till en 1000-sidig rapport som hundratals forskare jobbat med angående 1,5-gradermålet i Parisavtalet. I en annan rapport publicerad i Ny Teknik står det att ett effektivt sätt att rädda planeten är att skaffa färre barn snarare än att minska flygandet och köttätandet. Men färre blir vi inte och när allt fler runt om i världen dessutom vill ha en högre standard så går miljöekvationen inte ihop.

 

Ni som såg på Guldbaggegalan i måndags vet att det just gått upp en film som heter Downsizing där Rolf Lassgård spelar mot självaste Matt Damon. Filmen handlar om att krympa ner sig till pytteformat för att inte vara så resurskrävande. Kul och innovativ idé får man ju ändå säga.

 

Det kommer aldrig att gå att tvinga oss att sluta göra saker som vi drömmer om och så länge världens framgångsmått baseras på ökad konsumtion så lär det inte heller finnas tillräcklig drivkraft från något håll. Vi behöver konkreta vägar för att kunna fortsätta konsumera men miljövänligts. Vi behöver en tydligare politik, konkreta och mätbara mål, fler uppfinnare, nya produkter och bränslen, effektiva processer för återvinning och fler krav från oss konsumenter.

 

USA lägger nu på en avgift på import av solceller i syfte att värna den egna kolindustrin. I Kina jobbar man med att stänga ner kolkraften för den orsakar att det dör en miljon människor i förtid varje år och man pratar om ”smogflyktingar”, alltså folk som flyr från städerna för att rädda sina barns liv. Så ser det ut i världens största länder. Inga förebilder precis.

 

När Indiens premiärminister Narendra Modi invigningstalade på toppmötet i Davos i tisdags tog han upp klimatförändringen. Indien är på väg att bli världens folkrikaste nation så vi får se vad deras fokus hamnar när en växande befolkning vill öka sin standard.

 

Allt är såklart inte globalt, det finns mycket att göra här i Kungsbacka också! Ser fram mot att några stiger fram och tar täten nu inför valet!

Elisabeth Blide
VD, chefredaktör och ansvarig utgivare. elisabeth.blide@norrahalland.se 0300- 52 13 55

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Brukar du vattna dina rabatter i trädgården med kranvatten?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 19 juli

kl 12–15 Naturkampen på Naturum Fjärås Bräcka. En naturlig femkamp där du får mäta dig med olika djur. Kan du kliva lika långt som en älg, trumma lika snabbt som en hackspett eller har du lika många tänder som en gädda?

Lördag 20 juli

kl 13-14.30 Historisk guidning. På 12–1300-talet låg det en borg, Hunehals Borg, vid Hanhalsholme. Denna borg var ett centrum för nordisk politik, med maktstrider, mord...

Läs Mer

Så här funkar eNH!