Vädret idag
Mestadels soligt
17°C
Prognos juni 23, 2018
dag
Moln ibland
18°C
 

Vill att Huskurage införs i Kungsbacka

Huskurage kan vara ett sätt förhindra våld i hemmet. Det var budskapet när en rad olika aktörer bjöd in bostadsbolag i kommunen och andra intresserade till ett dialogmöte.

– Detta är ett möte som ska ge en handlingsplan för Kungsbacka, säger initiativtagaren Marie Andersson, ordförande för Centerkvinnorna i Kungsbacka.

 

Syftet med mötet som också samlat representanter från Studieförbundet Vuxenskolan, Kungsbacka kommun, Kvinnojouren, Brottsofferjouren, Socialtjänsten och Zonta var att väcka intresse för Huskurage hos bostadsbolagen i kommunen.

– Detta är ett verktyg som visar hur vi kan agera och vara ett stöd, säger Marie Andersson.

Huskurage är en ideell förening vars målsättning är att förebygga och förhindra våld i nära relation genom att ge grannar verktyg att agera. Det kostar inget att anta policyn som uppmanar grannar att se, våga agera och visa omtanke vid misstanke om att någon far illa. Det kan rädda liv.

– Reaktioner från omgivningen har en direkt effekt på våldet, säger Marie Andersson.

Mötesdeltagarna fick svara på hur man själv definierar våld och Anette Söderström, samordnare för våld i nära relationer på förvaltningen för Individ och familjeomsorg, berättade om hur vanligt förekommande våld i nära relationer är och om konsekvenserna.

– Var 3-4 kvinna kommer att bli utsatt för våld under sin livstid och vart tionde barn lever i familjer där det förekommer våld. Det får många konsekvenser, säger Anette Söderström.

Alla inbjudna bostadsbolag i Kungsbacka hade inte möjlighet att närvara men företrädare för Derome och Eksta fanns på plats för att få information. De verkade försiktigt positiva men ställde också frågor om vilken effekt Huskurage haft i andra kommuner. Svaret på den frågan var att det är svårt att ta fram mätbara siffror. Men, menade flera av mötesdeltagarna, att anta en policy som inte kostar något och som kan rädda liv, borde knappast vara något att vänta på.

 

Vid misstanke om att någon far illa:

  • knacka på
  • ta hjälp
  • ring polisen

 

Rent praktiskt innebär medlemskapet att bostadsbolaget tar beslut om att anta policyn. Den laddas ner från hemsidan, skrivs ut och sätts sedan upp i trapphuset. Information delas ut till de boende. 

– Huskurage finns inte ännu i Kungsbacka och vi är glada att kommunen vill satsa på det här, säger Mevludina Abazovic, som i sin roll som samordnare på Folkhälsoenheten bland annat ska arbeta förebyggande mot våld i nära relationer.

 

Bilden:

Marie Andersson, ordförande för Centerkvinnorna i Kungsbacka och Mevludina Abazovic, samordnare på Folkhälsoenheten Kungsbacka kommun var några av de som förde dialog. Efter att diskussion förts i mindre grupper visade det sig att det fanns intresse för en fortsatt samverkan kring att införa Huskurage i Kungsbacka. Foto: Christina Nordwall.

Christina Nordwall
Reporter och redigerare 0300- 52 13 62

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Hur ska du följa fotbolls-VM?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Onsdag 20 juni

kl 13.30–15.30 Stickcafé i Onsala församlingshem.

kl 14 Traditioner och högtider. Nu är det snart midsommarafton, men hur gjorde man förr? Vad firade man och hur firade man högtider? Du får lära dig allt om påskens, julens och midsommarens mysterium i Äskhults by. Anmälan. 

kl 14 Naturumguidning. Upptäck varför Fjärås Bräcka är unikt. Lär dig om gravarna, geologin, ljungheden eller småkryp.

Kl 19 Bingo...

Läs Mer

Sommarkampanj!