Vädret idag
Molnigt
2°C
Prognos januari 21, 2019
dag
Kastbyar
3°C
 

Vilka vårtecken har du sett?

När folk börjar prata däckbyte, deklaration eller rådfråga om när man ska börja klippa gräset, ja, då vet man att det är vår. Men det finns andra vårtecken.

På sociala medier finns bildbevis på att jakten på våren nu är i full gång. Allt från tussilago till utomhus-selfies i bara skjortärmen. Och så finns det skeptiker som envist hävdar att våren inte är här, men som pollenallergiker kan jag bestämt tillrättavisa dem. 

Jag letar fram sommargarderoben. Ja, lite kallt är det förstås att bära sommarkläder eftersom det inte alls är sommar och enligt vissa inte ens alltså är vår. Men fram ska de! På morgonen väntar jag på tåget iklädd en tunn jacka, som inte alls matchar utetemperaturen på två grader och blåsten, som genererar en köldeffekt som sänker temperaturen ytterligare. Men det blir ju varmare på dagen…

Ett säkert vårtecken är bostadsområdets städdag när vi träffar grannarna, som har legat i ide sedan tidig höst. Det hela avslutas med korv. Att det är 2018 och de flesta har avvikande kost, har i alla fall inte vår förening hängt med i. Jag har med mig halloumi som jag petar ner i korvbrödet.

Mitt tjat ändrar karaktär under året. Fokus är på att upplysa barnen om hur jag i deras ålder hoppade twist, spelade kula och var ute jämt. Vi hade inte ens Ipads! Jag räknar inte med att barnen anpassar sitt tjat; Vi vill ha en studsmatta! Det är 19 grader, kan vi åka och bada! Snälla?!

Jag får köpa nya byxor till yngsta sonen. Inte för att han har vuxit, utan för att han jobbar hårt på sina sommarben redan nu. Att bromsa med cykeln på de grusiga gatorna kan få trista följder. 

På jobbet tackas det plötsligt nej till kakor. Beach 2018 är i antågande. Det är den där dagen när alla ska visa upp sina perfekta kroppar i badkläder inköpta 2004. Bristen på nya badkläder beror på att det känns bäst att vara brun i provhytten. Och det är man ju väldigt sällan innan en ny badsäsong.  

Vi grillar och doften sprider sig i området. Grannar kommer förbi och beundrar vår redan rentvättade altan. Vi bjuder på något svalkande att dricka, men när någon behöver uppsöka toalett låtsas vi inte höra. Vi hoppas att de ska gå hem till sig, för den snygga fasaden är just bara en fasad. Städningen inomhus har prioriterats ner till förmån för utomhusfix. 

Att för första gången på säsongen kunna springa ut på löprunda barbent är som att äntligen få simma i baddräkt istället för klädsim. Solen värmer och jag sväljer ofrivilligt årets första fluga. Men det här med löpning är inte en fluga. I helgen är det många som springer världens äldsta årliga återkommande långlopp – Kungsbackaloppet. Ännu ett vårtecken!

Ulrika Wahlström
Bor i Vallda med man, barn och fågel. Heltidsarbetande marknadsförare med ambition att någon gång ge ut en roman. Har mycket spring i benen och vill få hela kommunen att lysa upp så att jag kan springa i tid och otid. Älskar när folk öppnar dörrar!

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DebattLäs mer >>

ANNONSTYCK TILL:

Ständigt nya byggprojekt – växer Kungsbacka för fort?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 18 januari 

kl 9–11.30 Öppen förskola i Tölö församlingshem. För barn 0-5 år i vuxens sällskap.

Kl 10–12 Drop-in kafé på Anhörigcenter, Västergatan 23. 

kl 11.30-13 Fairtrade café i Tölö församlingshem. 

Lördag 19 januari

kl 11–15 Vernissage i Kungsbacka konsthall. Fredrik Lindqvist – Tell me a story. Invigningstal kl 13 och samtal med konstnären.

kl 11–14  Släktforskningens dag på Fyren. Tema:...

Läs Mer

Så här funkar eNH!