Vädret idag
Molnigt
16°C
Prognos juni 18, 2018
dag
Mestadels molnigt med skurar
19°C
 

Vildsvinens framfart väcker frustration

Alla oväntade besök är inte lika roliga. Claes Öfverberg i Onsala har definitivt tröttnat. Efter att ha i lagt igen gräsmattan bara för en dryg vecka sedan kom de ovälkomna gästerna på besök igen och bökade upp alltihop.

– Jag börjar känna mig lätt desperat, säger Claes Öfverberg och visar förödelsen vildsvinen ställt till med.

 

– Jag vet inte hur många gånger jag lagt igen gräset. Bara på den här sidan är det nog tre-fyra gånger och på andra sidan två gånger det senaste två åren.

För några helger sedan var det dags igen.

– Vi var bortresta torsdag-söndag när jag fick ett telefonsamtal från några grannar som beklagade sorgen. De berättade att vildsvinen varit här igen och bökat och att de sett inte mindre än 19 stycken vandra i flock över vägen där bortifrån, berättar Claes Öfverberg och pekar över åkrarna bort mot Röda Holme.

– Gården har varit i min frus släkts ägor sedan 1913 och det har alltid varit ett viltstråk här, vad jag fått berättat för mig. Men de senaste två och ett halvt åren har vildsvinen bara blivit fler och fler. Jag orkar snart inte längre hålla på och lägga igen. Det håller i ungefär en månad, sedan är de här igen, säger Claes Öfverberg och sparkar lite lätt med foten bland de uppbökade grästuvorna.

Det är också svårt att komma till bukt med problemet, menar han.

– Jag har fått allehanda tips som att sätta upp elstängsel, en radio och belysning för att få dem att hålla sig borta. Även att gå ut och kissa i trädgården, eftersom de tydligen inte gillar doften av människourin.

– Men det känns bara som en kortsiktig lösning. Det enda som hjälper på lång sikt är som jag ser det att skjuta av stammen, eftersom jag upplever det som att vildsvinen bara blivit fler och fler och att stammen fullständigt exploderat de senaste åren.

Vilket också bekräftas av Osborn Stockelberg, jägare och ledamot i styrelsen för Kungsbacka jaktvårdskrets.

– De är omöjligt att säga exakt hur många de är, men det är definitivt fler än för bara ett år sedan. Det beror bland annat på den gångna, milda vintern då det fanns gott om ollon och många fler kultingar överlevde, säger Osborn Stockelberg.

– Därför kommer vi också att försöka skjuta av fler i höst. Alla jaktlag kommer i samband med att älgjakten startar även att skjuta gris fram till januari. Men det är inte helt enkelt, det är skygga varelser och därför kan vi inte heller säga ett exakt antal som ska skjutas av.

Det enklaste för drabbade privatpersoner är enligt Osborn Stockelberg därför fortsatt att hägna in och sätta upp elstängsel.

– Det kostar inte så mycket och håller grisarna på avstånd.

En inte helt enkel lösning för Claes Öfverberg dock.

– Det är klart jag har funderat över det, men det är svårt eftersom de kommer vandrande där bortifrån in på min tomt och då måste jag stänga av infarten här så jag inte själv kommer in. Sedan kommer de ju dessutom från andra hållet också, så det blir ganska mycket stängsel och jobb att sätta upp det med.

Camilla Moestedt
Reporter 0300- 52 13 58 camilla.moestedt@norrahalland.se

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Hur ska du följa fotbolls-VM?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Lämna ditt bidrag till Det händer här!

Fredag 15 juni

kl 11.30–14 Fairtrade café i Tölö församlingshem. 

kl 12–15 Naturkampen – en naturlig femkamp. Vem är längst? Vem hoppar längst? Ta med familjen eller kompisarna och tävla mot varandra i lag eller enskilt på Naturum Fjärås Bräcka. Mät dig mot fem olika djur i fem olika grenar. 

kl 15–16.15 Prova på meditation och mjuk Kundaliniyoga på Yogaroom i Kungsbacka....

Läs Mer