Vädret idag
Klart
12°C
Prognos september 21, 2018
dag
Åskstorm
19°C
 

  Vildsvinens framfart väcker frustration

  Alla oväntade besök är inte lika roliga. Claes Öfverberg i Onsala har definitivt tröttnat. Efter att ha i lagt igen gräsmattan bara för en dryg vecka sedan kom de ovälkomna gästerna på besök igen och bökade upp alltihop.

  – Jag börjar känna mig lätt desperat, säger Claes Öfverberg och visar förödelsen vildsvinen ställt till med.

   

  – Jag vet inte hur många gånger jag lagt igen gräset. Bara på den här sidan är det nog tre-fyra gånger och på andra sidan två gånger det senaste två åren.

  För några helger sedan var det dags igen.

  – Vi var bortresta torsdag-söndag när jag fick ett telefonsamtal från några grannar som beklagade sorgen. De berättade att vildsvinen varit här igen och bökat och att de sett inte mindre än 19 stycken vandra i flock över vägen där bortifrån, berättar Claes Öfverberg och pekar över åkrarna bort mot Röda Holme.

  – Gården har varit i min frus släkts ägor sedan 1913 och det har alltid varit ett viltstråk här, vad jag fått berättat för mig. Men de senaste två och ett halvt åren har vildsvinen bara blivit fler och fler. Jag orkar snart inte längre hålla på och lägga igen. Det håller i ungefär en månad, sedan är de här igen, säger Claes Öfverberg och sparkar lite lätt med foten bland de uppbökade grästuvorna.

  Det är också svårt att komma till bukt med problemet, menar han.

  – Jag har fått allehanda tips som att sätta upp elstängsel, en radio och belysning för att få dem att hålla sig borta. Även att gå ut och kissa i trädgården, eftersom de tydligen inte gillar doften av människourin.

  – Men det känns bara som en kortsiktig lösning. Det enda som hjälper på lång sikt är som jag ser det att skjuta av stammen, eftersom jag upplever det som att vildsvinen bara blivit fler och fler och att stammen fullständigt exploderat de senaste åren.

  Vilket också bekräftas av Osborn Stockelberg, jägare och ledamot i styrelsen för Kungsbacka jaktvårdskrets.

  – De är omöjligt att säga exakt hur många de är, men det är definitivt fler än för bara ett år sedan. Det beror bland annat på den gångna, milda vintern då det fanns gott om ollon och många fler kultingar överlevde, säger Osborn Stockelberg.

  – Därför kommer vi också att försöka skjuta av fler i höst. Alla jaktlag kommer i samband med att älgjakten startar även att skjuta gris fram till januari. Men det är inte helt enkelt, det är skygga varelser och därför kan vi inte heller säga ett exakt antal som ska skjutas av.

  Det enklaste för drabbade privatpersoner är enligt Osborn Stockelberg därför fortsatt att hägna in och sätta upp elstängsel.

  – Det kostar inte så mycket och håller grisarna på avstånd.

  En inte helt enkel lösning för Claes Öfverberg dock.

  – Det är klart jag har funderat över det, men det är svårt eftersom de kommer vandrande där bortifrån in på min tomt och då måste jag stänga av infarten här så jag inte själv kommer in. Sedan kommer de ju dessutom från andra hållet också, så det blir ganska mycket stängsel och jobb att sätta upp det med.

  Camilla Moestedt
  Reporter 0300- 52 13 58 camilla.moestedt@norrahalland.se

  TYCK TILL: Kommentera artikel

  Kommentera detta inlägg

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  NYHETER

   DebattLäs mer >>

   TYCK TILL:

   Kommunanställda ska erbjudas billig förmånscykel. Rätt eller fel?

   Visa Resultat

   Loading ... Loading ...

   Diskutera TYCK TILL

   Kommentera

   DET HÄNDERLäs mer >>

   Fredag 21 september

   kl 9.30–11.30 Kyrkans öppna förskola i Tölö församlingshem. För barn 0-5 år i vuxens sällskap.

   kl 11.30–14 Fairtrade café i Tölö församlingshem. 

   Lördag 22 september

   kl 10 Skördebasar i Idala församlingshem. Grönsaker, ägg, bröd, blommor med mera. Lotterier och kaffeservering. Arr: Föreningen Idalabodens vänner. 

   kl 11–14 Familjelördag på Kullaviks bibliotek. Testa origami.

   kl 11–15...

   Läs Mer

   Så här funkar eNH!