Vädret idag
Molnigt
-4°C
Prognos februari 24, 2018
dag
Moln ibland
-1°C
 

Viktigt med tydliga miljömål

När man söker på ordet ”miljömål” på Kungsbacka kommuns hemsida är den översta träffen från 2013. När man går vidare till sidan som heter ”Miljömål” så är miljömåls-dokumenten för perioden 2008-2015.

 

I tisdags förra veckan var det Overshoot Day. Det är dagen då vi konsumerat upp alla jordens naturresurser för hela 2017. Det ger ju onekligen en liten tankeställare och tillsammans med alla klimatvarningar som ständigt dyker upp så kunde man kanske förvänta sig något lite mer aktuellt från kommunalt håll.

 

I dagens tidning startar vi ännu en artikelserie. Denna gången handlar den om sophämtningen, läs på sidorna 4-5. På Familjesidan fortsätter miljötemat då Annika Jacobson intervjuas från sommarhuset i Åsa. Till vardags jobbar hon som politiskt sakkunnig hos klimatminister Isabella Lövin (MP) och hon säger att allt fler tröttnat på den konsumtionsjakt vi lever i. Detta är något jag ställer mig aningen tveksam till. Konsumerar och reser gör vi ju som aldrig förr. Och sett ur det globala perspektivet så är det många, många fler som vill ha det bättre vilket innebär en ökad konsumtion totalt sett. Då hjälper det inte att små grupper lite här och där väljer en alternativ livsstil, det behövs förändringar av helt annan kaliber!

 

Parallellt med minskad konsumtion borde vi sätta fokus på en omställning så att vi kan fortsätta konsumera fast hållbart. Varor borde både produceras och återvinnas i effektiva, energisnåla och fossilfria processer. Fossilfria bränslen finns där ju mitt framför näsan på oss. Eller rakt över huvudet om man tänker på solen, en outtömlig energikälla som kan ge oss el som dessutom är lätt att distribuera i redan befintliga nät. Efter år av velande verkar även bilindustrin ha kommit på det och elbilar tar äntligen lite mer plats i produktutbudet.

 

För vi måste ju ta tag i den globala uppvärmningen och vi måste tänka nytt! Vi måste våga prova saker. För att göra det hela mer verkligt och uppnåeligt är det en bra början att sätta lokala mål, kommunicera dem tydligt och mäta hur det går. Tänk om de lokala miljömålen var så tydliga att de gick att följa upp dem i realtid! Då skulle våra ansträngningar synliggöras det skulle bli ännu mer meningsfullt att bidra!

Elisabeth Blide
VD, chefredaktör och ansvarig utgivare. elisabeth.blide@norrahalland.se 0300- 52 13 55

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Allergipannkakor tillverkas inte mer - därför får inga elever pannkakor. Rätt eller fel?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Lämna ditt bidrag till Det händer här!

Tisdag 20 februari

kl 9–11.30 Öppen förskola i Varlakyrkan. För barn 0–5 år i vuxens sällskap.

kl 9-15 Gällinge träffpunkt för seniorer i Gällinge församlingshem.

Kl 10.30–13 Stickkafé på Kuggaviksgården i Åsa. Arr: Kungsbacka hemslöjdsgille.

kl 12 Orgel till lunch i Släps kyrka. Konsertorganist Gustav Jannert spelar bland annat Bach, Mozart och Brahms. Därefter lunch...

Läs Mer