Vädret idag
Mestadels molnigt
1°C
Prognos december 14, 2018
dag
Mulet
1°C
 

Viktigt kyrkoval!

Kyrkan skildes från staten år 2000 och sedan 1996 föds man inte in automatiskt utan föräldrar väljer detta för sina barn genom dopet. Att vara medlem i svenska kyrkan är alltså numera ett val som det står var och en fritt att göra. Med åren har intresset minskat för kyrkan i takt med att många valt att lämna den men också för att samhället har blir allt mer sekulariserat.

 

Trots detta har kyrkovalet seglat upp och blivit mer aktuellt och mer uppmärksammat än tidigare. Anledningen stavas SD. Sverigedemokraterna har valt att satsa på kyrkovalet som de ser det som en plattform för att driva sina kärnfrågor: att bevara de svenska traditionerna och den svenska kulturen. Motreaktionerna har inte låtit vänta på sig och S har utsett sig till huvudmotståndare. Man kan undra vad kyrkan anser om att agera ringhörna för politiska bataljer när de sannolikt själva har egna prioriterade frågor?

 

För SD är frågan så viktig att man till och med uppmanar sina ”följare” som redan gått ur kyrkan att gå med igen, rösta och sedan gå ur. Att inta en plattform att arbeta utifrån verkar stå högt på önskelistan och en del av SD:s strategi för att utöka sitt inflytande.

 

Kyrkans roll i aktuella ämnen kan och bör diskuteras utifrån fler perspektiv än de som handlar om svenska traditioner. Hur kyrkan ska agera när flyktingar söker fristad är ett aktuellt exempel där frågan ställs mot både etik och svensk lagstiftning.

 

Det som är svensk kultur idag är inte nödvändigtvis detsamma som det var förr. Uttrycken och behoven har förändrats och de organisationer som vill vara en del av vår tid måste följa med och anpassa sig till omvärlden om man inte vill utplånas.

 

Därför behöver man ha tillgång till personer som på allvar vill verka för att utveckla verksamheten med gediget intresse och förmågan att överföra vår tid in i kyrkorummet. I det sammanhanget behövs ingen konstruerad arena för politiska partier som vill backa tillbaka klockan till fornstora dagar. Tvärtom verkar det helt nödvändigt att sätta stopp för det. Missa därför inte att rösta den 17 september! Välj någon som finns kvar även efter valet och som kavlar upp ärmarna. Det skulle rent av vara en god gärning och det lär behövas.

Elisabeth Blide
VD, chefredaktör och ansvarig utgivare. elisabeth.blide@norrahalland.se 0300- 52 13 55

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DebattLäs mer >>

ANNONSTYCK TILL:

Norra Halland jobbar just nu med en artikelserie om pendling. Hur tar du dig till jobbet?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Tisdag 11 december

kl 9–15 Gällinge träffpunkt för seniorer i Gällinge församlingshem. 

Kl 10.30–13 Stickcafé i Kuggaviksgården, Åsa. Arr: Kungsbacka hemslöjdsgille. 

kl 12–15 Tisdagsträff med julbord i Varlakyrkan. Luciatåg, andakt och julbord. Föranmälan.  

Kl 13.30–15.30 Drop-in kafé på Anhörigcenter, Västergatan 23. 

Kl 15–19 Julpyssel i Släps församlingshem. Pyssla loss med oss. Gröt, skinksmörgås...

Läs Mer

Så här funkar eNH!