Vädret idag
Delvis soligt
11°C
Prognos oktober 22, 2018
dag
Moln ibland
12°C
 

  ”Vi vill ha kvar vårt engagemang”

   

  DEBATT. Jag har arbetat i hemtjänsten i 20 år...Varför säger ni? Jo för jag älskar mina arbetskamrater. Vi är väldigt olika men en sak har vi gemensamt: Vi vill ha kvar vårt kamratskap och vi vill ha kvar vårt engagemang för de gamla och ge dem en säker och trygg vård. Det är det de betalar för. Det är de anhörigas trygghet och det de är förvissade om att kommunen står för. 

  Tänk om de visste att kommunen måste spara in på livsuppehållande insatser och dra ner på tiden så att jag inte ens hinner se om det skett förändringar med deras anhöriga som kanske måste innebära läkarvård.

  Tidspress och klockade varje minut är vi som jobbar – vart tog medmänskligheten vägen och omvårdnaden? Den ryms inte inom tidsramen.

   

  ”Ledsen Agda... du får gråta en annan dag... när jag har tid...snälla Gösta du kan inte gå på toa nu...kan du ta det på fredag?..det är bara lördag i dag och på helgen får vi inte vara så många som jobbar.. Jaså Pelle har ingen mat hemma? Jag vet att jag inte får men jag tar mina egna pengar åker och handlar smör bröd och pålägg…tog min rast till detta glömde äta själv…”

  Vi var en stark bra grupp som arbetade för de gamla men i kommunens sparkrav betyder det ingenting. Det vi kämpat för i många år raseras.

   

  När det kom privata aktörer på marknaden, fick vi arbetskläder så vi skulle synas. De sade att vi skulle göra det där lilla extra för våra vårdtagare för att få behålla dem. Varje år görs det mätningar hur bra kommunens hemtjänst är och vi kunde stolt se kurvorna växa. All vårdpersonal sträckte på ryggen och var stolta. Nu tittar man ner i marken och sänker axlarna.

  All personal skall kunna flyttas om till olika grupper där man ej känner till vårdtagares rutiner, medicinering och vanor. Tidspress gör att man inte hinner eller alltid kan vara påläst inför varje nytt besök.

  Visst skall man vara flexibel i arbetet men det skall inte gå ut över tryggheten och säkerheten. Vi fick telefoner för att kunna logga ut och in hos vårdtagare, det sas att det var för att vårdtagare skulle få betala efter tiden de brukade.

   

  Men hemtjänstpersonal är inte dumma. Hela konceptet med telefonerna går ut på att mäta varje minut under våra tuffa arbetsdagar, så att vi inte stannar för kort eller lång tid hos våra vårdtagare. 

  Systemet innebär också att vi kan kolla var våra arbetskamrater är så att man alltid är påpassad. Så för att tänka rätt... tänker jag helt fel! 

  För jag har fått precis det arbetssättet som kommunen använder på oss. Att inte bry sig om individer, att inte lyssna på personal, anhöriga och vårdtagare.

  Detta handlar inte om att vi gnäller och att kommunen skall vänta tills det lugnat sig. 

   

  Det handlar om här och nu innan något allvarligt händer. Vi vill hitta tillbaka arbetsglädjen för att kunna ge den bästa vården till de som byggt upp vårt land och är värda det bästa. Tillsammans är vi starka.

  Undersköterskor i Kungsbacka kommun

   

   

  Redaktionen
  redaktionen@norrahalland.se 0300- 101 75

  TYCK TILL: Kommentera artikel

  One comment

  1. Marie Hoffman
   november 10th, 2017 17:38

   Så himla bra skrivet, tack till dig/Er som författat denna skrivelse som jag hoppas även hamnar hos nämnden för VO och hos Förvaltningschefen samt Verksamhetschefen. Ett kort och så bra beskrivet brev om hur det faktiskt är, tror alla skriver under detta. Uska i samma kommun.

   Reply

  Kommentera detta inlägg

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  NYHETER

   DebattLäs mer >>

   TYCK TILL:

   Tycker du att det är obehagligt att vara ute i skogen under jakt?

   Visa Resultat

   Loading ... Loading ...

   Diskutera TYCK TILL

   Kommentera

   DET HÄNDERLäs mer >>

   Fredag 19 oktober

   kl 9.30–11.30 Öppen förskola i Tölö församlingshem. För barn 0-5 år i vuxens sällskap.

   kl 10.30 Minibio i Sagogrottan på Fyren för barn 2–4 år, kl 11 för barn 4–6 år.

   kl 11.30–14 Fairtrade café i Tölö församlingshem. 

   kl 17–18.30 Prova på bollek i Lindälvshallen. För alla åldrar. 

   kl 19 Quiz-kväll på Nyfiket i Frillesås. 

   kl 19.30–22 Ljuva 60-tal. Nostalgiafton med Biggo Music...

   Läs Mer

   Så här funkar eNH!