Vädret idag
Mestadels soligt
19°C
Prognos augusti 20, 2018
dag
Moln ibland
21°C
 

Världspolitik på agendan i elevernas jätterollspel

Hållbar utveckling, mänskliga rättigheter, konflikterna i Syrien och Jemen. Det är minst sagt stora frågor som är uppe på bordet i det stora FN-rollspel som samhällsklasserna på Aranäsgymnasiet under den här veckan deltar i.

 

– Kanada?

– Nej!

– Kina?

– Nej!

– Libanon?

– Ja!

En lång debatt på torsdagsmorgonen angående vetorätten i FN mynnade ut i omröstning bland ländernas delegater som sitter samlade i Kungsbacka Teater. Det stora FN-rollspelet är årligt återkommande, och i år är det 250 elever från sju samhällsklasser som debatterar och beslutar i storpolitiska frågor. Efter tre och en halv dag avslutades rollspelet vid lunchtid i dag, fredag.

 

250 elever deltar I årets FN-rollspel, som har ordnats i över 20 år på Aranäsgymnasiet. FN-rollspelet är ett av de största i Sverige och har ordnats på skolan i över 20 år. I fokus står till exempel aktuella konflikter, och spelet har föregåtts av studier om FN:s medlemsländer, mötesteknik, internationell politik, strategitänkande och argumentationsteknik. Foto: Nils Jönsson

 

– Att sätta sig in en roll för att förstå hur världen funkar i stället för att sitta i klassrummet och bara tugga teori är väldigt värdefullt för eleverna. I det här spelet får de möjlighet att använda teorin vi har läst. Och att se så många som går fram och håller tal inför 250 personer, det är häftigt, säger Henrik Olausson, lärare på samhällsprogrammet.

 

Många har under de senaste dagarna tagit chansen att kliva upp i talarstolen för att föra fram sitt lands budskap.

 

Linn Hendberg röstade för sitt Belgien, som hon representerade tillsammans med bland andra Isabella Browall Eriksson och Clara Andersson.

 

 

Skaffa den digitala versionen av Norra Hallands papperstidning här

Nils Jönsson
Reporter nils.jonsson@norrahalland.se 0300-52 13 58

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

TYCK TILL:

Var tredje hyresgäst vill enligt Hem o hyra förbjuda rökning på balkongen - håller du med?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 17 augusti

Kl 12–15 Naturkampen – en naturlig femkamp. Vem är längst? Vem hoppar längst? Ta med familjen eller kompisarna och tävla mot varandra i lag eller enskilt på Naturum Fjärås Bräcka. Mät dig mot fem olika djur i fem olika grenar. 

Lördag 18 augusti

Kl 11–16 Vässingsö-dagen i Onsala. Fest för alla åldrar. Historisk vandring, gårdsloppisar, försäljning av lokala produkter och café.
 
Kl 12–15...
Läs Mer

Sommarkampanj!

 

Så här funkar eNH!