Vädret idag
Soligt
23°C
Prognos maj 26, 2018
dag
Moln ibland
24°C
 

”Varför bromsa när man kan tuta?”

Jag är en person som inte brusar upp särskilt ofta. Och det ska för det mesta ganska mycket till för att reta upp mig eller rubba mitt lugn. Men det finns ett undantag där jag kan bli fly förbannad, och det är i trafiken. Visst kan alla göra fel och felbedömningar men så finns det de där medvetet korkade personerna där jag inte fattar hur de ens kunnat få körkort.
Jag ska ge några exempel. För ett tag sedan när jag körde till jobbet hamnade jag efter en bil och framför oss låg en lastbil. Lastbilen stannar för att släppa trafik som kommer från höger. Helt korrekt. Vad gör puckot i bilen framför mig. Jo, hen kör om lastbilen! Som tur var blev det ingen olycka då bilen som kom från höger hann bromsa och släppa omkörningspersonen.

En annan liknande händelse var när jag körde bil i stan och jag stannar för att släppa över några promenister vid ett övergångsställe. Då kommer en bil i racerfart och kör om mig. Nära på klipper en av dem som var på väg över övergångsstället. Då blir man skakig. Och sedan arg. För vad är det som gör att dessa personer är så nonchalanta mot sina medtrafikanter? Är det värt att köra på någon bara för möjligheten att komma fram någon minut tidigare. I det senaste av exemplen jag nämnt så kom personen i fråga inte fram ett dugg fortare. Vid nästa rondell var hen precis framför mig. Det gav ju i alla fall viss glädje i den ilska jag satt och kokade på just då.

Jag kom att tänka på en mugg jag såg en gång. På den stod det ”Varför bromsa när man kan tuta – vägens konung”. Jag tror att de här två förarna har den muggen. Inte för att de är vägens konung, utan för att de tror att de är det.

Jag bor utmed en 40-sträcka, vilket innebär att de flesta ligger i 70+ kilometer i timman. När jag kör hem från jobbet blir jag då och då omkörd av epa-traktorer på 70-väg. Jag säger inte att jag är felfri men tänk så mycket bättre det hade varit om vi hade kunnat ta det lite försiktigare i trafiken. Den där minuten snabbare framme är inte värt något om det är på bekostnad av ett liv.

Så ta det lugnt i trafiken och kör försiktigt!

Annika Lundby
Annika Lundby Reporter & Familjeredaktör 0300- 52 13 65

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Badar du helst i hav, sjö eller pool?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Lämna ditt bidrag till Det händer här!

Fredag 25 maj

kl 9–12 Öppen förskola i Onsala församlingshem.  

Kl 9–12 Kyrkans öppna förskola i Tölö församlingshem. För barn 0–5 år i vuxens sällskap.

Kl 11.30–14 Fairtrade café i Tölö församlingshem. Lunch kl 11.30–13. Ekologiskt, fairtrade & hemlagat. 

kl 14–17.30 After school. Prova på olika aktiviteter i Elektronens lokaler. Café, scen, dj-rum, media- och...

Läs Mer