Vädret idag
Molnigt
6°C
Prognos mars 24, 2019
dag
Delvis molnigt med skurar
8°C
 

Vad hände med den levande landsbygden?

Vad är en levande landsbygd? När jag var liten, där jag växte upp, fanns det utmed vår lilla grusväg sex stycken jordbruk i drift med mjölkkor, grisar och lite får. Idag är två av dessa i drift, den ena är en stor grisgård, den andra en stor fårfarm som även har lite köttdjur. Att vissa av gårdarna står tomma och andra har förvandlats till massiva komplex med djurstallar kan kännas lite konstigt ibland.
Jag är medveten om att jag är en nostalgisk person. Men det var något visst när man på sommarkvällarna kunde springa barfota på den daggstänkta gräsmattan och höra torkarna gå. Känslan av hur det kliade på armar och ben efter en dag i hölasset eller soliga vårdagar då man plockade sten på åkrarna och sedan satt i å-kanten och drack saft och åt ostsmörgåsar. Eller när man gick över gårdsplanen och hörde grisarna grymta inifrån ladugården. Nu är det endast ekande tyst. Förutom skrålet från grannarnas hankatter som uppvaktar mina föräldrars honkatt förstås.
Men samhället har ju alltid förändrats. Det jordbruk och den landsbygd jag växte upp med är inte samma som mina föräldrars och deras är inte heller sammas som deras föräldrars. Men sedan tycker jag att framåt inte alltid är en rak linje. Det finns många krusiduller också. Ser man på till exempel jordbruket har det mer och mer industrialiserats. Det bildades företagskomplex, mycket centraliserades. Men sedan kan man även se en viss vändning tillbaka till småskalighet. Lokala producenter säljer direkt till kund, gårdsbutiker öppnar och man kommer närmre gården igen. Verksamheter öppnar runtom på landsbygden, caféer, blomsteraffärer vid vägens ände, inredningsbutiker och kuriosa, loppisar och mycket mer kan man hitta om man ger sig ut på en tur på landsbygden.
Så det jag nostalgiskt blickar tillbaka på som en levande landsbygd är även idag en levande landsbygd, fast på ett annat sätt.

Annika Lundby
Annika Lundby Reporter & Familjeredaktör 0300- 52 13 65

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DebattLäs mer >>

ANNONSTYCK TILL:

Spelreklamen svämmar över. Borde den regleras mer?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Tisdag 19 mars

kl 9–15 Gällinge träffpunkt för seniorer i Gällinge församlingshem. 

Kl 9.30–11.30 Öppen förskola i Varlakyrkan. För barn 0-5 år i vuxens sällskap.

Kl 10.30–13 Stickcafé i Kuggaviksgården, Åsa. Arr: Kungsbacka hemslöjdsgille. 

Kl 12 Sång till lunch i Släps kyrka med manskören Gubbröra under ledning av Maria Blåberg. Därefter lunch i församlingshemmet.

 Kl 12–13. Tisdagsträff i Varlakyrkan,...

Läs Mer

Så här funkar eNH!