Vädret idag
Soligt
9°C
Prognos april 21, 2018
dag
Soligt
13°C
 

Upprustad badplats

Lagom till sommarens första dopp ska badplatsen i Hanhals vara upprustad. Byalaget, som bland annat kämpat hårt med renovering av isladan, får nu draghjälp av kommunen.

– Det är Kungsbackas närmaste badplats och en väldigt levande sådan, säger Ann Arvidsson, eldsjäl i byalaget.

 

Förra året gjorde kommunen en satsning på att rusta upp Smarholmen. I år har turen kommit till badplatsen vid Hanhals holme.

– Det är en kommunal badplats och förhoppningen är att fortsätta göra en badplats märkbart bättre för varje år. Satsningarna handlar om två saker, vi vill att invånarna i Kungsbacka ska tycka att det har blivit finare och att det är trevligt att bada. Det andra är att det ska finnas fler anledningar för de som bor utanför att komma till Kungsbacka, säger Linus Kron, förvaltningschef Kultur och fritid.

Badstranden ska göras i ordning till badsäsongen och parkeringsytan ovanför jämnas och eventuellt grusas. Trappan upp till klippbadplatsen är borttagen och istället ska en barnvagnsvänlig gång ta badsugna från parkeringen upp till klipporna och badbryggorna. Och i år har en ny, stabilare brygga sjösatts. Två meter bred och drygt 37 meter lång.

Förutom insatser från kommunen och byalaget har elever från transportutbildningen på Elof Lindälvs gymnasium hjälpt till och tanken är att det som inte hinner bli klart till årets badsäsong kan göras i nästa etapp, eventuellt under hösten.

– Vi jobbar i samråd med byalaget och samarbetet med Lindälv har fungerat väldigt bra, säger Bo Axelsson, Kultur och fritid.

 

Bevara miljön

I byalaget ingår gårdarna i Hanhals som äger mark ute vid Hanhals holme. Under de senaste åren har det hänt en hel del, bland annat har den gamla isladan rustas upp.

– Det är en historisk plats för fisket och vi vill bevara den miljön, säger Anders Arvidsson, styrelseledamot och en av eldsjälarna i byalaget.

I isladan finns numera ett modernt kök och toalett med möjlighet till handikappanpassning. Ambitionen är att så småningom få igång ett litet kafé och en vision är att få gjort i ordning ett handikappanpassat badställe.

– Vi har tittat på en lösning för ett handikappbad tillsammans med byalaget och alternativ till badhuset på klipporna. Det finns trevligare alternativ som bänkar eller bås, säger Ulf Asklund, enhetschef för drift på Kultur och fritid.

I samband med att parkeringsytan blir parkerings-vänligare kommer byalaget att börja ta ut en mindre parkeringsavgift. 20 kronor för personbil och 100 kronor för husbil, pengar som oavkortat går till skötsel och vård.

 

Bad och historia

Det händer även annat på Hanhals holme förutom salta bad och möjligheten att känna historiska vingslag kring platsen för Hunehals borg. På valborgsmässoafton vårtalade kyrkoherden, på midsommardagen hålls en friluftsgudstjänst på baksidan av isladan (inomhus vid regn) och den 8 juli är det dags för medeltidsdag.

– Det är en stor grej, sist kom 2500 personer, säger Ann Arvidsson.

Hon ser positivt på kommunens satsning på badplatsen som hon menar är en riktig oas.

Bonny Wernersson, ordförande i Hanhals byalag, håller med.

– Här finns många utvecklingsmöjligheter, vi vill ha ett levande Hanhals och öppna upp både badplats och annat här.

 

bildtext: En ny, stabilare brygga, två meter bred och drygt 37 meter lång, sjösattes den 24 maj. foto: Christina Nordwall

Christina Nordwall
Reporter och redigerare 0300- 52 13 62

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Kungsmässan ska få fler butiker och restauranger - överlever innerstaden?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Lämna ditt bidrag till Det händer här!

Tisdag 17 april

kl 9–11.30 Kyrkans öppna förskola i Varlakyrkan. För barn 0–5 år i vuxens sällskap.

kl 9–15 Gällinge träffpunkt för seniorer i Gällinge församlingshem.

Kl 10.30–13 Stickkafé på Kuggaviksgården i Åsa. Arr: Kungsbacka hemslöjdsgille. 

kl 12–12.30 Lunchmusik i Släps kyrka. Orgel med Lasse Nordung. Våren av Grieg, Pastoralsvit av L-E Larsson, samt lite...

Läs Mer

Fotbollsbilagan

Allt inför säsongen!
Ladda ner vår app eller läs här:
enh.norrahalland.se