Vädret idag
Soligt
19°C
Prognos juni 24, 2018
dag
Delvis soligt
21°C
 

Två stridspiloter dog i flygkrasch

Mitt på söndagen kom larmet. Två flygplan har störtat strax väster om Stättared. När räddningsmanskapet lyckades tag sig fram till nedslagsplatsen i bergsterrängen fanns inget att göra. Båda piloterna var döda. I fredags var det 60 år sedan olyckan.

Den 21 augusti 1955 var en disig, stilla sommarsöndag. Men inte för flygvapnets två piloter Harry Nilsson och Per Ekman. De deltog i en övning över Halland och i var sitt stridsflygplan J 29, i folkmun kallad Flygande tunnan efter sin form på nosen.

Men när det strax före 14 passerade över det som då var Löftadalens kommun, gick något snett. Över Stora Ilarsjön kom ett av planen för när det andra i en manöver och träffade det strax bakom vingen.

Sen gick det blixtsnabbt. Båda planen förlorade manöverförmågan, bröts sönder och störtade mot marken. Piloterna försökte skjuta ut sig men hann inte.

13.58 kom larmet till brandkåren och polisen som med hjälp av flygpersonal började söka igenom skogsområdet. Det var bergigt och svårgenomträngligt, så det tog ett tag.

När man väl kom fram brann det i buskvegetationen men man lyckades släcka och förhindra en skogsbrand.

För piloterna fanns ingen hjälp. Vrakresterna låg utspridda över ett par kilometer, men piloterna hittades illa tilltygade och brända nära flygkropparna, med katapultstol och fallskärm intill sig.

Haverikommissionen gjorde en noggrann undersökning, men allt pekade på den mänskliga faktorn. En av piloterna hade helt enkelt gjort en katastrofal felmanöver.

Flera i bygden såg kollisionen och kunde bidra med vittnesmål. Där piloten fänrik Per Ekman återfanns restes ett järnkors som minner om olyckan. Och fortfarande görs det fynd efter kollisionen.

– Jag har hittat vrakdelar från planen, som jag lagt vid korset, säger Pia Andersson, som bor på Flögetvägen i närheten.

Pia och hennes mamma Gunilla har många gånger visat korset för besökare, och har funderat kring den dramatiska händelsen. När Gunilla får se haveriutredningen, som går att ta fram via nätet, blir hon förvånad. Nerslagsplatsen är spridd över ett stort område på båda sidor om hennes hus.

– Det hade jag ingen aning om!

Enligt de berättelser hon hört ska det ha tagit åtta dagar att finna den ena flygaren i den oländiga terrängen, och att det är där korset står. Men så verkar det inte vara enligt rapporten. Man organiserade skallgångskedja direkt, och båda flygarna hittades, även om det var besvärligt.

– Kanske finns det någon i trakten som var med letade som ung och som kan berätta mer, funderar Gunilla.

Då är ni välkomna att höra av er till Norra Halland!

Kristian Alm
Reporter 0300- 52 13 66

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Hur ska du följa fotbolls-VM?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Onsdag 20 juni

kl 13.30–15.30 Stickcafé i Onsala församlingshem.

kl 14 Traditioner och högtider. Nu är det snart midsommarafton, men hur gjorde man förr? Vad firade man och hur firade man högtider? Du får lära dig allt om påskens, julens och midsommarens mysterium i Äskhults by. Anmälan. 

kl 14 Naturumguidning. Upptäck varför Fjärås Bräcka är unikt. Lär dig om gravarna, geologin, ljungheden eller småkryp.

Kl 19 Bingo...

Läs Mer

Sommarkampanj!