Vädret idag
Klart
3°C
Prognos januari 18, 2019
dag
Mestadels soligt
3°C
 

Tuff strid om sjöbodar

Bråtavikens hamn vill bygga sjöbodar för att medlemmarna ska slippa släpa all utrustning. Länsstyrelsen säger ja. Men byggnadsnämnden överklagar och hävdar att sjöbodarna kan ligga vid Ölmanäsvägen – 300 meter från hamnen.

– Det är inte busskurer vi vill bygga, säger Jan Ljungborg i båtsällskapet.

 

Bråtavikens båtsällskap ansökte förra året om att få bygga 20 bodar där båtägare kan förvara utrustning, exempelvis flytvästar, regnkläder och fiskeredskap. Bodarna är tänkta att byggas cirka fem meter från kajkanten och behöver dispens från strandskyddet.

Men byggnadsnämnden sa nej. Politikerna menade att sjöbodarna riskerar att privatisera stranden mer, det vill säga att folk som inte har båtplats skulle känna sig uteslutna från stranden. 
Båtsällskapet överklagade till länsstyrelsen. Man pekade på att alla har fritt tillträde till hamnen och får utnyttja både sittplatser, klubbstugans altan och boulebana. 

Båtklubben fick rätt. I november beslöt länsstyrelsen att bevilja strandskyddsdispens.

Länsstyrelsen slår fast att ”nyttjandet av sjöbodar underlättas väsentligt om bodarna uppförs i närheten av själva hamnen”.

Nämnden fick tillbaka ärendet med uppdraget att ge dispens och utforma detaljerna. Men byggnadsnämnden beslöt i stället att överklaga.

Byggnadsnämnden hävdar för det första att sjöbodarna placeras ”i en opåverkad miljö som gränsar till naturskyddat friluftsområde av riksintresse”. En sådan placering skulle urholka strandskyddet.

För det andra menar nämnden att sjöbodarna ”kan placeras utanför det strandskyddade området, exempelvis vid Ölmanäs ringväg, vilket utgör ett betydligt mer lämpligt område för byggnation av ett större antal sjöbodar som är avsedda för förvaring av båtredskap”.

Det innebär alltså att sjöbodarna skulle ligga vid landsvägen, mer än 300 meter bort.

– Man tror inte det är sant, det är ju inte busskurer vi vill bygga. Och vi har ingen mark vid Ringvägen, säger Jan Ljungborg i båtsällskapet.

Läs mer i fredagens Norra Halland!!

Kristian Alm
Reporter 0300- 52 13 66

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONSTYCK TILL:

Ständigt nya byggprojekt – växer Kungsbacka för fort?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 18 januari 

kl 9–11.30 Öppen förskola i Tölö församlingshem. För barn 0-5 år i vuxens sällskap.

Kl 10–12 Drop-in kafé på Anhörigcenter, Västergatan 23. 

kl 11.30-13 Fairtrade café i Tölö församlingshem. 

Lördag 19 januari

kl 11–15 Vernissage i Kungsbacka konsthall. Fredrik Lindqvist – Tell me a story. Invigningstal kl 13 och samtal med konstnären.

kl 11–14  Släktforskningens dag på Fyren. Tema:...

Läs Mer

Så här funkar eNH!