Vädret idag
Moln ibland
19°C
Prognos augusti 17, 2018
dag
Delvis soligt med åskstorm
20°C
 

Trottoarpratarna ska bort

Först var det blomlådorna, nu ska alla trottoarpratare bort från innerstaden.   

­­– Vi vill inte ha några trottoarpratare alls, vi vill ha en tillgänglig stad för alla, säger Monica Neptun (L), ordförande i nämnden för Teknik.

 

När kommunen i somras krävde att restauranger i innerstaden skulle följa fastslagna regler – inga blomlådor på utsidan av staket som hänger ut i gatan och i gångstråk, blev det en häftig debatt.

Men representanter från handikapporganisationer stöttade beslutet.

– Vi har i flera år arbetat för att innerstaden ska vara anpassad för funktionshindrade och tycker vi har mött stor förståelse hos tjänstemännen, sa Ingemar Lundin från Neroförbundet och Helmer Johansson på DHR, som jobbar för funktionshindrade, till Norra Halland i somras.

Sedan dess har mer saker hänt. Polisen som hanterat tillstånden enligt ordningslagen har varit ute hos flera handlare. Många saknar tillstånd för sina trottoarpratare, men det finns inte heller något tillstånd att få.

– När Innerstadsbolaget fanns för några år sedan, sökte de kollektiv tillstånd för alla medlemmar, men det finns ju inte kvar längre. Men handlarna verkar tro att det gäller fortfarande, men det gäller alltså inte, säger Kenneth Löfstrand, polisen.

Han har under året fått in en knapp handfull ansökningar om trottoarpratare, som han i sin tur skickar vidare till kommunen.

Där var frågan på tapeten i våras efter att tjänstemännen tagit fram förslag på hur trottoarpratare ska se ut och placeras för att få godkänt. Men nämnden sa i slutändan nej till allt.

– Om jag minns rätt var vi en enig nämnd. Vi har sagt nej, vi ska inte ha några trottoarpratare. Det är ett bekymmer för personer med till exempel rullstol eller en synskada, säger Monica Neptun.

Men det går trots alltså fortfarande att söka tillstånd, det kan kommunen inte neka handlarna.

– Men vi kommer säga nej. I vissa kommuner har man godkänt en typ av skyltar, men vi kommer inte att göra det. Vi har haft bra dialog med funktionshindrade och lyssnat på dem vad vi kan jobba med, och så här blev det. Vi lyssnar på de som berörs, staden ska vara tillgänglig för alla, säger Monica Neptun.

Det har gått ut ett brev till handlarna som informerar om att trottoarskyltarna ska bort, men en majoritet av butikerna har kvar sina skyltar.

 – Som jag har uppfattat det har handlarna fått en viss frist över sommaren, men tar man inte bort skyltarna när vi uppmanar dem till det får vi rapportera dem, säger Kenneth Löfstrand, polisen.

Monica Neptun instämmer.

– Det vore ju skönt om det var klart från en dag till en annan, men så mycket resurser har vi ju tyvärr inte. Vi försöker också gå schysst fram och prata med företagarna. Men det är tydligt och klart att vi inte ska ha några trottoarpratare.

 

 

 

 

Enkät: Camilla Moestedt

 

Hasse Nilsson, butiksägare, Bröderna Nilsson "Det måste finnas värre saker att bekymra sig över. Då står väl gatlamporna här på trottoaren i vägen också i sådana fall? Jag har haft trottoarpratare utanför butiken i alla år. Ingen har någonsin tidigare påstått att det skulle utgöra något hinder för att ta sig fram".

Saman Saih, frisör, City Salong 8,  "Jag vet inte vad jag ska säga, kan det verkligen vara ett så stort problem? Vår skylt står alldeles intill väggen och gatan är bred. Det finns 35 frisörsalonger i Kungsbacka. Det är hård konkurrens och vi måste ju kunna marknadsföra oss. Det finns fortfarande de som tror att vi precis öppnat efter att vi började skylta. Men salongen har funnits i tio år."

Peter Carlsson, zoobutiksägare, Zoohörnet, "Jo då, polisen har varit här och informerat att vi måste ta bort skyltarna. Så jag är väl medveten om beslutet. Men det är inte lätt att marknadsföra sig om man inte får synas. Och skyltarna står ju precis intill väggen. Då tycker jag personligen att det är värre med alla som cyklar på trottoaren. Det borde man lägga mer krut på i stället att stävja."

Jimmy Eliasson, spelbutiksägare, Mickes spelcenter, "Det var faktiskt en nyhet för mig, ingen har pratat med mig om det i alla fall. Visst, jag kan förstå beslutet ur handikapporganisationernas synvinkel, själv försöker jag också sätta skyltarna så nära väggen som möjligt. Men det är samtidigt svårt. Många vet kanske inte ens att vi finns här inne i gallerian. Hur ska vi marknadsföra och överleva om vi inte får skylta?"

Josefine Julen
Reporter & webbredaktör josefine.julen@norrahalland.se 0300- 52 13 64

TYCK TILL: Kommentera artikel

One comment

  1. Maria
    oktober 11th, 2017 16:17

    Jag tycker att det går att lösa så alla är nöjda. Det går ju att hänga trottoarpratarna på väggen nära entren istället – en bit upp så att de inte är i vägen. Jag har stor förståelse för funktionshindrade, har vänner som sitter i rullstol, och vet att det inte är lätt i stadsmiljö. Men ett av de största gisslen är faktiskt själva trottoaren och vägen – och nu pratar jag generellt om näst intill varje stadsmiljö. Varför dessa höga kanter och lutande trottoarer? Och varför i fridens namn ersätter man inte kullersten/gatsten med en mer slät yta? De där ”däckspåren” av slät sten fungerar inte alltid pga hjulbredden. Försök själv köra en rullstol i den miljön utan att fastna eller känna att nu välter jag.

    Reply

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

NYHETER

DebattLäs mer >>

TYCK TILL:

Vad ska ske med Alléskolan?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 17 augusti

Kl 12–15 Naturkampen – en naturlig femkamp. Vem är längst? Vem hoppar längst? Ta med familjen eller kompisarna och tävla mot varandra i lag eller enskilt på Naturum Fjärås Bräcka. Mät dig mot fem olika djur i fem olika grenar. 

Lördag 18 augusti

Kl 11–16 Vässingsö-dagen i Onsala. Fest för alla åldrar. Historisk vandring, gårdsloppisar, försäljning av lokala produkter och café.
 
Kl 12–15...
Läs Mer

Sommarkampanj!

 

Så här funkar eNH!