Vädret idag
Molnigt
0°C
Prognos februari 21, 2018
dag
Kastbyar
1°C
 

Träffpunkt drivs vidare

Fyra av kommunens träffpunkter lades ned. Men i Kullavik lever träffpunkten för 65 plus vidare tack vare Kullavikskyrkan och frivilliga krafter.

– Det är en viktig mötesplats och vi hoppas att detta kan inspirera andra, säger Charlotte Carlsson, diakon i Kullavikskyrkan.

 

I samband med den kommunala nedläggningen av träffpunkterna på Rosengatan, i Hede, Åsa och Kullavik  bjöd förvaltningen för Vård och omsorg in till ett möte. Syftet var att undersöka hur intresset såg ut hos frivilliga organisationer.

– De äldre blev utan gemenskapsträff men har ju ett behov av att hålla igång både kropp och knopp. Gemenskapen håller dem friska! säger Charlotte Carlsson och berättar att personal från kyrkan deltog i mötet.

– Men vi hade faktiskt redan börjat planera när vi fick beslutet om nedläggning innan jul. Det gjorde att det nästan inte blev någon överlappning alls, säger diakonen.

 

Tack vare Kullavikskyrkans engagemang, frivilliga krafter och besökarna själva drivs alltså  den före detta kommunala träffpunkten i Kullavik vidare. Numera omdöpt till Kullaviks veteranträff men lokalerna är samma som tidigare, på bottenvåningen i Kyviks hus i Kullavik. Där ordnas en aktivitet i stort sett varje vardag. Bland annat spelar man bingo, ordnar filmvisning och tränar sittgymnastik, men det bjuds även in till gudstjänst, högläsning och nutidsfrågesport.

 

Friskvård

Ett 20-tal personer har samlats för dagens aktivitet som är bingo. Medelåldern bland besökarna är 90 år, flera av dem bor alldeles i närheten och berättar att de blev arga när de fick höra talas om nedläggningen.

– Det här är friskvård och det är skönt att vi har kunnat fortsätta att träffas här, säger de.  

Många av dem har fått nya bekanta genom träffpunkten och menar att lokalens placering är helt avgörande för att vissa av dem ska kunna vara med. Kyrkan erbjuder också aktiviteter men ligger en bit bort.

Göran Stenberg arbetar som församlingsvärd i Kullavikskyrkan och hjälper till på veteranträffen. Han tycker det är bra att verksamheten kan drivas vidare på samma ställe men att det är lite olyckligt att veteransträffens vara eller inte vara ska behöva bygga på frivilliga insatser.

– Nackdelen med frivilliga insatser är att det inte blir så beständigt, säger han.

 

Sysselsättning

Bo Wadmark sköter bingoutropen och är en av de frivilliga krafterna. Han tyckte det var självklart att hjälpa till och anmälde sig direkt. Han är inte positiv till att kommunen sparar in på den här sortens verksamhet.

– Vi tycker inte att politikerna sköter sig när de fryser pengarna till de äldre. Varför sparar man in på verksamheter som växer? Det är viktigt att kommunen ordnar sysselsättning för de äldre, säger han.

Lena Bengtsson är tacksam över kyrkans insats och tycker liksom många av de andra att det nästan fungerar bättre nu.

– Många har blivit piggare och tar mer ansvar. Det är väldigt positivt, säger hon.

Men hur går det då för träffpunkterna i Hede och Åsa?

– Det var god uppslutning på mötet från olika pensionärsorganisationer, kyrkan och andra föreningar. Vi håller på att jobba på ett underlag som är färdigt nu i slutet av veckan, säger Ann-Helen Svensson, verksamhetschef för Hemsjukvård och rehabilitering
Kungsbacka kommun.

Christina Nordwall
Reporter och redigerare 0300- 52 13 62

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Kommer du att vara på plats för att heja fram Frillesås BK på lördag?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Lämna ditt bidrag till Det händer här!

Tisdag 20 februari

kl 9–11.30 Öppen förskola i Varlakyrkan. För barn 0–5 år i vuxens sällskap.

kl 9-15 Gällinge träffpunkt för seniorer i Gällinge församlingshem.

Kl 10.30–13 Stickkafé på Kuggaviksgården i Åsa. Arr: Kungsbacka hemslöjdsgille.

kl 12 Orgel till lunch i Släps kyrka. Konsertorganist Gustav Jannert spelar bland annat Bach, Mozart och Brahms. Därefter lunch...

Läs Mer