Vädret idag
Molnigt
13°C
Prognos maj 30, 2017
dag
Delvis molnigt med skurar
16°C
 

Tillväxt utan mål

Kungsbacka kommun är en tillväxtkommun och i många olika sammanhang framställs detta med stor stolthet. Det växer så det knakar överallt. Det byggs och projekteras, asfalteras och utökas. Fler skolor, villor, lägenheter, längre tåg och större köpcentra.

 

Vet inte om ni har tänkt samma tanke som jag: måste det växa hela tiden? Kan vi inte slå av på takten några år, besinna oss ett tag, öka kvaliteten på samhällstjänster och fundera över nästa drag?

 

När jag sökt svaret på detta så har jag förstått att det inte funkar inte så. Tillväxten beror på stor efterfrågan och den finns oavsett om kommunen vill eller inte. Oavsett om vi bygger och planerar eller inte. Om det inte finns framförhållning så kommer folk att vilja flytta hit i alla fall och då blir det under okontrollerade former. I det långa loppet skulle det kunna bli kaotiskt och spåra ur. De personer som idag attraheras av Kungsbacka skulle välja andra ställen att flytta till där det funkar bättre.

 

Så svaret på frågan om vi behöver fortsatt planerad expansion är alltså ja. Vi måste växa hela tiden. Bygga förståndigt och medvetet för att möta en efterfrågan på bästa sätt. Med detta följer att stort antal åtaganden och det ställer stora krav både på att samhällets service byggs ut och att det skapas en gemensam identitet.

 

Igår var jag på en frukostträff som handlade om Kungsbackas Centrumutveckling. Innterstadsbolaget är nu avvecklat och man trevar efter nya former för samarbete. Ett hinder för att formera trupperna är att det inte finns någon gemensam bild av målet. Det finns en längtan efter att det ska hända något” sades det men vad är det egentligen vi längtar efter?

 

Jag har varit på ett antal olika sammankomster på samma utvecklingstema, även tidigare då Innerstadsbolaget var aktivt, men det har aldrig funnits några svar eller några förslag att ta ställning till. ”Centralorten ska vara en magnet” fick vi höra. Kan bara konstatera att det är långt dit och att det är nödvändigt att gå från ord till handling och att den förlamning som finns måste brytas. För om man inte vet vart man är på väg, inte vet varför man ska dit, hur det ska finansieras eller vem som har hand om ett projekt så är det förmodligen omöjligt att genomföra.

Elisabeth Blide
VD, chefredaktör och ansvarig utgivare. elisabeth.blide@norrahalland.se 0300- 52 13 55

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ANNONS

TYCK TILL:

Polisen kollar tryggheten just nu. Vågar du gå ut på kvällen där du bor?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

 • Sara

  Här i ett villakvarter är rädslan för att bli överraskad av en stor älg större än rädslan att bli överfallen. På tidigare adresser gick jag dock sällan ut efter det blev mörkt de senaste åren pga alla överfall som skedde

 • Kommentera

  DET HÄNDERMer >>

  Lämna ditt bidrag till Det händer här!

  Tisdag 23 maj

  kl 9–11.30 Öppen förskola i Varlakyrkan. Öppen verksamhet för barn och föräldrar. 

  kl 10–14.30 Gällinge träffpunkt: mötesplats för seniorer i Gällinge församlingshem.

  Kl 12 Sång till lunch ”Den lustiga våren” i Släps kyrka. Åsa Winald, sopran och Björn Johansson, flygel. Musik av bland annat Nordqvist, Rangström, Sibelius, Peterson-Berger. Därefter lunch...

  Läs Mer