Vädret idag
Molnigt
9°C
Prognos november 22, 2017
dag
Regn
9°C
 

  ”Tänk om det varit ditt barn”

  Ge ensamkommande rätt att bo kvar även om de bedömts vara över 18 år och stoppa avvisningarna! Det krävde ett 150-tal personer som på lördagen samlades på initiativ av Tillsammans för Kungsbacka.

   

  Det var både poesi, sång och tal av engagerade kungsbackabor. De engagerar sig för ungdomarna som riskerar att mista både skolgång och kamrater och avvisas, främst till Afghanistan när Migrationsverket åldersuppskriver ensamkommande.

  Det pågår ett rikstäckande upprop under parollen #vistårinteut, där man kämpar för att ge ungdomarna amnesti och inte dra en gräns vid 18 år. I väntan på asyl vill man att de unga ska få bo kvar i kommunen och fortsätta sin utbildning, även om de plötsligt anses vara över 18. "Tänk om det varit ditt barn", var en paroll.

   

  Talare var förutom medlemmar i Tillsammans för Kungsbacka, även prästen Andreas Holm och Liberalernas kommunalråd Ulrika Landergren.

  Landergren berättade att man i Kungsbacka nu bestämt sig för att låta de ensamkommande slutföra sin gymnasieutbildning. Man försöker också påverka Migrationsverket så att de över 18 år får bo i asylanläggningar nära Kungsbacka, och om de får asyl kommunplaceras här igen.

  Men att som demonstranterna krävde, bli den 48:e kommunen i Sverige som på egen bekostnad ger de unga bostad, var inget hon kunde eller ville lova.

  – Nej, inte som det ser ut nu, säger Ulrika Landergren.

  Däremot stöttar Vänsterpartiet kravet i en motion.

  Efter demonstrationen vid Fyren gick tåget till kommunhuset där en symbolisk ryggsäck med bland annat Barnkonventionen skulle överlämnas. Man hade hoppats på kommunalrådet Hans Forsberg (M), men han sade sig vara förhindrad.

  Ulrika Landergren ville inte ta emot den som representant för kommunen – en tydlig markering mot Forsberg och Moderaterna.

  Till sist gick tåget till ett annat tåg: vid Resecentrum skickade man en symbolisk ryggsäck vidare i riksuppropet.

  Kristian Alm
  Reporter 0300- 52 13 66

  TYCK TILL: Kommentera artikel

  Kommentera detta inlägg

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  NYHETER

   ANNONS

   TYCK TILL:

   EU-toppmötet stökar till det. Borde Göteborgsregionen tacka nej till stora evenemang?

   Visa Resultat

   Loading ... Loading ...

   Diskutera TYCK TILL

   Kommentera

   DET HÄNDERMer >>

   Lämna ditt bidrag till Det händer här!

   Fredag 17 november

   kl 9–12 Småbarnsrytmik på Fyren.

   kl 9–12 Öppen förskola i Tölö församlingshem. För barn 0-5 år i vuxens sällskap.

   kl 11.30–14 Fairtrade kafé i Tölö församlingshem. 

   kl 17–18.30 Kom och prova olika idrotter i Aranäshallen A.

   kl 19 Musikalen Luther i Släps kyrka. Framförs av Släps musikalensemble, Kungsbacka kammarkör och musiker. Manus och musik av...

   Läs Mer