Vädret idag
Molnigt
8°C
Prognos oktober 23, 2017
dag
Mestadels molnigt
8°C
 

  Supermareograf mäter havsnivån

  Rädslan för översvämningar ökar i takt med att klimatet blir mildare. Men nu ska det i alla fall gå att vara bättre förberedd.

  I morgon torsdag invigs det senaste tillskottet på Onsala rymdobservatorium, en supermareograf som istället för att hålla koll på rymden mäter havets och markytans rörelser.

  Supermareografen är ett samarbete mellan Chalmers och SMHI. Den data som samlas in av instrumentet ska användas för att man bättre ska kunna utvärdera olika klimatmodeller som förutsäger den framtida havsnivån och de översvämningsrisker som kommer med en högre vattennivå.

  – Långa mätserier är viktiga för att följa havsvattenståndet. I Sverige har vi gjort mätningar av havsnivån sedan 1774, säger Rolf Brennerfeldt, generaldirektör för SMHI I ett pressmeddelande.

  Mätningarna är också ett viktigt underlag för varningar och supermareografen blir en av flera stationer längs kusten som mäter vattennivån.

  Uppgifter från det nya instrumentet kommer även att kopplas samman med data från observatoriets GNSS-mareograf, som använder satelliter i omloppsbana för att mäta havsnivån.

  – Nu kan vi samtidigt och med en noggrannhet på några millimeter mäta både havsnivån relativt kusten och jordskorpans rörelser relativt jordens centrum, säger Gunnar Elgered, professor och prefekt för institutionen för rymd- och geovetenskap på Chalmers.

  Ann Kristin Ekman
  Reporter 0300- 52 13 63

  TYCK TILL: Kommentera artikel

  Kommentera detta inlägg

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  NYHETER

   ANNONS

   TYCK TILL:

   Vilka vinterdäck föredrar du?

   Visa Resultat

   Loading ... Loading ...

   Diskutera TYCK TILL

   Kommentera

   DET HÄNDERMer >>

   Lämna ditt bidrag till Det händer här!

   Fredag 20 oktober

   kl 7.30-09.30 Filmfrukost i Facklan. Tema: inre hållbarhet. 

   kl 9–12 Öppen förskola i Tölö församlingshem. För barn 0-5 år i vuxens sällskap.

   kl 9–12 Småbarnsrytmik på Fyren. För barn 2–4 år kl 9–9.45 (småsyskon är välkomna), för barn 1–2 år kl 10–10.45, för barn 6–12 månader kl 11–11.30, för barn 0–6 månader kl  11.30–12.

   kl...

   Läs Mer