Vädret idag
Mestadels molnigt
21°C
Prognos juli 22, 2018
dag
Moln ibland
22°C
 

Sunda tag mot världens påssjuka

Julshopping i år är inte som något år tidigare. Ta dig till Kungsmässan, innerstaden eller Hede Fashion Outlet så förstår du vad jag menar. Vi lever numera i det plastpåslösa samhället.

På Kungsmässan står jag i oändliga köer för att köpa klapparna i tid. I början av shoppingturen är det lätt att säga nej till påsar. Jag har stor handväska och där knycklar jag ner den nyinköpta blusen, ansiktskrämen och lyktan. Det går även bra att ta saker under ena armen – såsom en kartong med nya skor.

Eftersom det lackar mot jul, shoppar jag ordentligt när jag väl får tid. Därför går jag med min överfyllda väska in till nästa butik där expediten i, numera vanlig ordning, frågar om jag vill köpa till en påse. Sekunden efter att jag möter hans blick sneglar jag på den iögonfallande skylten som säger att plastpåsar är skadliga för miljön. Vi ser båda mitt tydliga behov av något att lägga alla mina inköp i – både de som gjorts i den här affären, och de som har gjorts innan. Men jag sträcker på mig och deklarerar högt och tydligt
– så att även de längre bak i kön ska höra – att här står en (jag) som inte tänker bidra med mer plast i haven. Expediten strålar och jag känner mig miljömedveten och lyckad. Snacka om kampanj med positiv in- och påverkan! Tänk om man kunde göra något liknande för att få folk att använda bälte när de åker buss. Du kanske inte vet om det, men även bussar kan krocka!

Som en överdekorerad julgran med alla saker dinglande under och över mina armar gör jag sorti från butiken. Av tidigare erfarenhet vet jag att man alltid träffar någon man känner på Kungsmässan, men överlastad med pinaler har jag dold sikt och säger hej och god jul på måfå när jag tror mig uppfatta att någon försöker få kontakt.

Det återstår ett inköp och när jag i den sista affären får plastpåsfrågan igen, så nästan viskar jag; ”Ja, tack, jag vill köpa till en påse. Den största ni har!”. Jag vågar inte möta butiksbiträdets blick när jag tacksamt tar emot påsen och trycker ner så många av mina nyinköp det bara går. Jag brinner av lust att vända mig till de köande och skrika att jag faktiskt har dragit ner rejält på mitt påsinköp. EN påse måste väl vara okej? Eller är det också missbruk?!

Ja, det är väl det, svarar jag själv på min fråga. Jag har faktiskt köpt in tygpåsar för att ha just när jag åker och handlar. De är stora och fungerar även vid storhandling av mat. Problemet är bara att jag i princip aldrig kommer ihåg att ta med mig dessa miljövänliga bärattiraljer. Tur att tomten är så redig och alltid har med sig sin fina, årligen återanvända säck. Ett sant
föredöme för stressade julklappsinhandlare!

Ulrika Wahlström
Bor i Vallda med man, barn och fågel. Heltidsarbetande marknadsförare med ambition att någon gång ge ut en roman. Har mycket spring i benen och vill få hela kommunen att lysa upp så att jag kan springa i tid och otid. Älskar när folk öppnar dörrar!

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Är du orolig för bränder?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Fredag 20 juli

kl 12–15 Lilla naturhjälpen. Vi hjälps åt att röja för att hjälpa både växter och insekter att trivas bättre, växa och ha plats till bohål vid Naturum Fjärås Bräcka.

kl 18–23 Länge leve Sven-Ingvars! 2017 gick Sven-Erik Magnusson, en av vår tids största musikprofiler och artister, ur tiden. Sven-Eriks son Oscar Magnusson tar nu plats vid mikrofonen på Tjolöholms Slott.

Lördag 21 juli

kl 12–15...

Läs Mer

Sommarkampanj!