Vädret idag
Mestadels soligt
16°C
Prognos juni 19, 2018
dag
Delvis soligt
17°C
 

Storsatsning planeras i Åsa

Åsa trav ab, ett nystartat bolag, har storslagna planer för Åsa hingststation på fastigheten Ölmanäs slott. Gamla stall ska rustas upp och nya ska byggas till, sammanlagt 110 boxarplatser är tanken om allt går igenom. Dessutom finns en ny rundbana på 1 000 meter, en ny djupsandsbana på 500 meter och ett par kilometer träningsslingor med i planerna. Investeringarna beräknas att ligga mellan 20–25 miljoner kronor.

Åsa trav ab skriver själva: ”Med dessa faciliteter på plats kommer anläggningen att vara en av Sveriges bästa och finaste för träning av travhästar.”

Anläggningen beräknas att kunna ge åtta till tio arbetstillfällen.

 

En av personerna bakom Åsa trav ab, Geir Pedersen, vd för Sveriges största träningsanläggning för travhästar, Julmyra horse center, utanför Uppsala vill inte kommentera planerna i dagsläget. Anledningen är att Jordbruksverket inte har godkänt att jordbruksfastigheten får ägas av ett aktiebolag. Detta får enligt Jordförvärvslagen bara ske vid särskilda skäl. Länsstyrelsen har ställt sig positiva, men om fastigheten värderas till mer tio miljoner är det Jordbruksverket som fattar det avgörande beslutet. Beslutet väntas att i augusti.

– Så nu finns det egentligen ingenting att säga, säger Pedersen.

Den nuvarande ägaren av gården, Ulle Hed, berättar att beslutet att sälja till stor del beror på åldern.

– Vi har blivit uppvaktade. Jag är 75 och min fru är 70, och ingen av våra barn är i branschen. Hade de varit det hade jag nog inte sålt. Det skulle kännas bra om köparna fortsatte att bygga på det vi har gjort, säger han.  

 

Åsa trav ab ville även kolla så att de kan genomföra sina storslagna planer. Länsstyrelsen i Halland vände sig därför till Kungsbacka kommun för att höra om de har några invändningar mot den utökade verksamheten.

Förvaltningschefen för Miljö och hälsoskydd, Annika Ekvall, skriver att de i dagsläget inte har det. Men lägger till att i Åsas fördjupade översiktsplan finns bostadsplaner i närheten.

– Om de byggs så skulle det kunna bli så att kommunen får lägga begränsningar på verksamheten. Miljöbalken tar inte hänsyn till vem som var där först, säger Ekvall. 

 

Det finns ett behov av en ny stor träningsanläggning för travsporten i Västsverige eftersom Balltorps stallgårdar kommer att försvinna 1 januari 2019, då Mölndals kommun tar tillbaka marken. Därmed kommer stjärntränare som Veijo Heiskanen att behöva flytta.

– Någonstans måste jag ta vägen, jag har lite tid att fundera var hästarna ska vara, säger han.   

Åbytravets vd Nils Andréasson och ordföranden i svensk travsport, Hans Ljungkvist, påtalar båda två i skrivelser den stora vikten för travsporten av att det kommer en ersättningsanläggning när Balltorps stallgårdar försvinner.

Det kan alltså bli så att den hamnar i Åsa.

Christian Johansson
Reporter christian.johansson@norrahalland.se 0300 52 13 68

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Hur ska du följa fotbolls-VM?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Lämna ditt bidrag till Det händer här!

Fredag 15 juni

kl 11.30–14 Fairtrade café i Tölö församlingshem. 

kl 12–15 Naturkampen – en naturlig femkamp. Vem är längst? Vem hoppar längst? Ta med familjen eller kompisarna och tävla mot varandra i lag eller enskilt på Naturum Fjärås Bräcka. Mät dig mot fem olika djur i fem olika grenar. 

kl 15–16.15 Prova på meditation och mjuk Kundaliniyoga på Yogaroom i Kungsbacka....

Läs Mer

Sommarkampanj!