Vädret idag
Molnigt
0°C
Prognos februari 21, 2018
dag
Kastbyar
1°C
 

Sprututbytesmottagning införs i Kungsbacka

Nu införs en sprututbytesmottagning i Kungsbacka. Syftet är att minska smittspridning och förhoppningen är att fånga upp de som vill bryta sitt missbruk.

­ Vi gör detta av två skäl. Vi vill förhindra spridning av HIV och Hepatit C, och ser detta som ett steg i att hjälpa de som vill få hjälp med sitt missbruk vidare i vårdkedjan, säger Tommy Rydfeldt, (L), ordförande i Driftnämnden Närsjukvård.

 

Det var i juni förra året som beslut togs i regionstyrelsen om att ge Närsjukvården Halland i uppdrag att bedriva lågtröskelverksamhet med sprututbyte för intravenösa droganvändare i Halland.

– Det innebär att vi ska göra det så enkelt som möjligt för de som missbrukar att söka. Det här är förebyggande sjukvård, säger Tommy Rydfeldt.

 

I maj startade en mottagning i Halmstad och i augusti var det dags för Varberg. Sedan starten i somras har ett 20-tal personer använt sig av möjligheten och fått träffa Rita Bergström som är psykiatrisjuksköterska på sprututbytesmottagningarna i Halland.

– Det handlar om alla sorters människor, de som har sökt hittills har varit mellan 25 och 55 år och många har ett amfetaminmissbruk, säger Rita Bergström.

Ett syfte med sprutmottagningarna är att nå personer som injicerar droger för att prata smittskydd, ge möjlighet till provtagning och vaccination. De som söker sprututbyte måste vara 18 år, kunna visa legitimation och att de har stickmärken. De får vara anonyma förutom för mottagningssjuksköterskan och dokumentationen förs i ett särskilt system för sprututbyte som inte har någon koppling till det vanliga journalsystemet.

– Jag ställer frågor om när de började, om de har bostad och om det finns minderåriga barn, då har jag anmälningsplikt. Vi har haft långa samtal med de som hittills sökt, bland annat om vad som ska till för att de ska sluta, säger hon.

 

På torsdag den 2 november klockan 13 öppnar mottagningen i Kungsbacka och eftersom gränslös sjukvård gäller kan även personer från Göteborg, där det saknas sprututbytesmottagningar, söka sig till Kungsbacka. Det är troligt att det kommer att ske menar Rita Bergström och Tommy Rydfeldt.

Däremot är det svårare att uppskatta hur stort behovet egentligen är av en  sprututbytesmottagning i Kungsbacka i nuläget.

– Det finns ett mörkertal när det gäller hur många det handlar om och det tar tid att skapa ett förtroende. Om det visar sig att behovet är stort kanske Rita behöver fler kollegor, säger Tommy Rydfeldt.

De årliga kostnaderna för Region Halland beräknas till 1,2 miljoner kronor per år och finansieringen sker ur gemensam verksamhetsutveckling. Verksamheten bedrivs i samarbete med med missbruksvården, infektionskliniken, socialförvaltningarna i kommunerna och psykiatrin.

 

I Kungsbacka kommer mottagningen att hålla öppet en eftermiddag per vecka och ligga i anslutning till Kungsbacka vårdcentral.

– Det har varit en stor utmaning att hitta lämpliga lokaler, det är viktigt att fånga upp de här personerna. De ska kunna känna förtroende för oss och känna att de kan lita på att vi är där för dem. Hittills har gensvaret från alla inblandade varit genomgående positivt, säger Karin Borgman Remse, områdeschef Vårdcentralen Halland.

 

bildtext: På torsdag öppnar en sprututbytesmottagning i anslutning till Vårdcentralen Kungsbacka. Tommy Rydfeldt, (L) ordförande i Driftnämnden Närsjukvård, Therese Theander, verksamhetschef Särskilda uppdrag Vårdcentralen Halland och Rita Bergström, psykiatrisjuksköterska som ska arbeta på mottagningen.

foto: Christina Nordwall

 

 

 

Christina Nordwall
Reporter och redigerare 0300- 52 13 62

TYCK TILL: Kommentera artikel

Kommentera detta inlägg

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

NYHETER

DebattLäs mer >>

ANNONS

TYCK TILL:

Kommer du att vara på plats för att heja fram Frillesås BK på lördag?

Visa Resultat

Loading ... Loading ...

Diskutera TYCK TILL

Kommentera

DET HÄNDERLäs mer >>

Lämna ditt bidrag till Det händer här!

Tisdag 20 februari

kl 9–11.30 Öppen förskola i Varlakyrkan. För barn 0–5 år i vuxens sällskap.

kl 9-15 Gällinge träffpunkt för seniorer i Gällinge församlingshem.

Kl 10.30–13 Stickkafé på Kuggaviksgården i Åsa. Arr: Kungsbacka hemslöjdsgille.

kl 12 Orgel till lunch i Släps kyrka. Konsertorganist Gustav Jannert spelar bland annat Bach, Mozart och Brahms. Därefter lunch...

Läs Mer